Privreda podržava dualno obrazovanje

Kompanija Trendteks i Klaster tekstilaca opštine Prijepolje posetili su Tehničku školu i tom prilikom za 23 učenika smera modni krojač, koji nastavu pohađaju po sistemu dualnog obrazovanja uručili školski pribor. Prijepoljska Tehnička škola nalazi se među sto škola u Srbiji u kojima je od ove godine uveden sistem dualnog obrazovanja.
Završetak trogodišnjeg školovanja za 23 učenika Tehničke škole smera modni krojač značiće i mogućnost sigurnog zaposlenja, što je bila i osnovna vodilja kod učenika da nakon završetka osnovnog obrazovanja dalje školovanje nastave upravo u uvom smeru.

– Imaću siguran posao kada završim školu, zbog toga mi nije teško da svaki dan putujem iz Priboja i redovno dolazim na nastavu – kaže učenik prvog razreda Tehniče škole smer modni krojač Darko Milovančev koji svakodnevno prevali put dug više 30 kilometara kako bi stigao u školu na vreme.

Nekada je tektilna industrija u Prijepolju zapošljava više od 5 hiljada radnika sada ih ima pet puta manje. Ipak potrebe privrednika iz ovog sektora daleko su veće od onoga što se nudi na tržištu rada. Oni su kažu svoja vrata mladim učenicima otvorili i omogućili im da pored neophodnog obrazovanja steknu i stručnu praksu.

– Mi sada omogućavamo svakom učeniku sigurnu praksu, školski pribor i ono što je najbitnije sigurno zaposlenje nakon školovanja – kaže predsednik Klastera tekstila u Prijepolju Ivan Ljujić.

Ova poseta pokazuje samo jednu ozbiljnost i angažovanje oko učenika i budućih kolega kojima sada nudimo određene benefite tokom školovanja kazala je ispred kompanije Trendteks, jednog od inicijatora za uvođenje sistema dualnog obrazovanja u Prijepolju Suanita Čelebić.

Prijepolje je grad sa decenijskom tradicijom tekstilne industrije koju je donekle proces tranzicije i privatizacije uništio, međutim zahvaljujući Klasteru tekstilaca sada ova privredna grana ponovo doživljava procvat i vraća staru slavu.
PP Media