Proizvođači mleka u Novoj Varoši dobili od države pomoć u kukuruzu

Nova Varoš – Vlasnici mlečnih krava iz novovaroškog kraja besplatno su dobili od države 446 tona merkantilnog kukuruza. Pravo na pomoć ostvarilo je 226 prijavljenih stočara, što je posle Požege, najveći broj odobrenih zahteva među osam opština Zlatiborskog okruga koje pokriva Poljoprivredna savetodavna i stručna služba „Užice“.

Foto: A.Rovčanin

Poljoprivrednicima sleduje 240 kilograma kukuruza po jednom grlu, a Novu Varoš stiže obrok za više od 1.800 muzara. Кako je predviđeno, proizvođači će odobrenu količinu moći da preuzmu u rinfuzi do početka marta u skladištu Robnih rezervi u Inđiji. Za one koji to budu hteli opština će međutim obezbediti pakovanje zrna u džakove i njihov besplatan transport do Nove Varoši, za šta je u budžetu opredeljeno 1,3 miliona dinara.

-Preko privatnih veza jedva smo uspeli da pronađemo jednu firmu iz Vojvodine koja će kukuruz da pakuje u džakove od po 40 kilograma, jer ni jedna druga nije htela to da radi. Obaveza poljoprivrednika je da plate pakovanje tri dinara po kilogramu, kao i da obezbede prevoz kukuruza od Nove Varoši do svojih kuća. Smatramo da je ovo najbolje rešenje i da nije veliki izdatak za poljoprivrednike imajući u vidu da je kilogram kukuruza u slobodnoj prodaji od 40 do 45 dinara. Oni koji međutim ne pristanu na ovu ponudu, moći će da sami, uz potvrdu, preuzmu kukuruz u rinfuzi iz silosa i da organizuju njegov transport iz Inđije- kaže zamenik predsednika opštine Nova Varoš Branko Bjelić.

Potvrde o odobrenim količinama poljoprivrednici su preključe mogli da podignu nakon sastanka koji je ovim povodom organizovan u Domu kulture.

-Oni koji se opredele za našu pomoć moraće da se prijave do 1. februara i da uplate naknadu za džakiranje. Кukuruz koji se dopremi u Novu Varoš deliće se odmah, po spisku- kaže Bjelić.

Vlada Republike Srbije raspisala je početkom novembra prošle godine javni poziv za bespovratnu isporuku 26.000 tona merkantilnog kukuruza na ime pomoći poljoprivrednim proizvođačima – uzgajivačima mlečnih krava. Od te količine, stočari iz jugozapadne Srbije dobili su ukupno 2.024 tone, najviše iz Nove Varoši.

-Pomoć je u ovom delu dobilo 1.191 poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi proizvodnjom mleka. Odbijeno je oko 10 posto podnetih zahteva jer nisu ispunili sve uslove predviđene javnim pozivom. Najčešće iz razloga jer u 2021. nisu ostvarili pravo na premiju za mleko ili imaju u zakupu poljoprivredno zemljište u državnoj svojini- kaže direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe „Užice“ Nebojša Brzaković.

Varoške novine i PP Media