Promovisana knjiga “Pljevaljsko muftijstvo 1930 – 1936” autora Nadira Dacića

Novi Pazar/Prijepolje – Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je u petak promociju knjige „Pljevaljsko muftijstvo 1930-1936“ autora dr. Nadira Dacića i to kao završni događaj u okviru obeležavanja 20. novembra –Dana Sandžaka.

Promocija knjige „Pljevaljsko muftijstvo 1930-1936“ autora dr. Nadira Dacića, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Na promociji su učešće uzeli i prof.dr. Husein Zvrko, te prof.Mehmed Bajraktarević, a na kraju promocije obratio se i sam autor knjige, dr. Nadir Dacić.

 – Pljevaljsko muftijstvo u periodu od 1930. do 1936. godine bilo je deo organizacione strukture Islamske zajednice Кraljevine Jugoslavije i pokrivalo sever i zapad Sandžaka dok su jug i istok  bili  u  nadležnosti  novopazarskog  muftije. Posebnost  pljevaljskog  muftijstva  za Bošnjake Sandžaka bilo je u tome što je ono pored verskog života imalo nadležnosti i u obrazovnom sistemu. Na čelo muftijstva, početkom tridesetih godina prošlog veka dolazi Avnija ef. Barjaktarević jedan od najcenjenijih verskih vođa tog doba koji je pored svojeg maternjeg  bosanskog,  govorio  i  tri  strana  jezika.  U  tom  periodu,  Sandžak  prolazi  kroz prosvetni razvoj. Za samo par godina širom Sandžaka je otvoreno desetine mekteba i medresa,  a  hiljade  dece  dobija  osnovno  obrazovanje –rekao je dr. Nadir Dacić, autor knjige Pljevaljsko muftijstvo 1930-1936“.

Veliko interesovanje vladalo je za promociju knjige

U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća na promociji je govorio predsednik Izvršnog odbora dr. Hasim Mekić koji  je  tom  prilikom  naglasio  da  u novijoj istoriji naroda Sandžaka, 20. novembar zauzima posebno mesto jer je tog dana potvrđena jedna od važnijih istorijskih činjenica, da narodi Sandžaka nekoliko vekova žive u slozi, harmoniji i miru i žele zajednički graditi svoju budućnost.

 – Bošnjaci su jedan od autohtonih naroda Sandžaka koji se danas susreće sa mnogobrojnim izazovima. Bošnjaci su narod koji ima mnogo nerešenih pitanja i nagomilanih problema u Srbiji i nezadovoljan je sa svojim položajem. Кao rešenje za sve nagomilane probleme i nepravedan i diskriminatorski odnos državnih organa prema nama, Bošnjačko nacionalno vijeće je, u skaldu sa zakonom,  pokrenulo Inicijativu za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak koja predstavlja trajan istabilan mehanizam za osiguravanje prava bošnjačkog naroda na političku egzistenciju i nesmetan društveni i ekonomski razvoj –naglasio je dr. Mekić.

PP Media