Prvi koraci ka fiskalizaciji, ko će sve biti pod nadzorom poreznika

Od petka će privrednici moći da prijave objekte, a od 15. oktobra potražuju subvencije za novu fiskalizaciju, koja počinje 1. novembra, uz prelazni period do aprila iduće godine. Vlada je obezbedila šest milijardi dinara pomoći za opremu uz koju će se fiskalni računi, u trenutku izdavanja, očitavati i u Poreskoj upravi.

Ilustracija, foto: A.Rovčanin

U zakonu je ovo bezbednosni element, a u stvari kartica koju će izdavati Poreska uprava. Uslov je za uključivanje u novi sistem fiskalizacije.

Prvi korak ka njoj je da privrednici prijave objekte prodaje. Od petka će to biti moguće na portalu Poreske uprave. Pojam objekta je nešto širi. 

Saša Dulić iz Poreske uprava objašnjava da je to objekat koji ima svoju adresu, zatim pokretni poslovni prostor, na primer autobus u međugradskom saobraćaju, zatim veb-trgovina, portal na kome se obavlja veb-trgovina, i četvrta vrsta je automat – automati za prodaju kafe, grickalica, pića i slično.

U međuvremenu se pripremaju novi ili dograđuju stari fiskalni uređaji, uz odgovarajući softver kasa nije neophodna, dovoljan je i mobilni ili tablet. Uz veliku novinu i mogućnost da poreski obveznici u to postepeno uđu.

„Sistem ćemo primeniti prvo u jednom od naših distributivnih centara, a kasnije i u svim objektima. Mi se uveliko pripremamo za primenu novog sistema od kog očekujemo da doprinese efikasnosti ali i pojednostavljenju poslovanja“, kaže Jovana Antović iz „Metro keš end keri“.

Za subvencije za nabavku sada potrebne opreme privrednici mogu konkurisati od 15. oktobra do 31. januara.

„Sto evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prodajno mesto i dodatnih sto evra za svaki fiskalni uređaj. Na osnovu analiza cena na tržištu, onoga što je bilo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, razgovora sa proizvođačima fiskalnih kasa, to je iznos koji treba u potpunosti da pokrije troškove privrede“, rekao je Siniša Mali.

Neće više biti troškova obaveznog godišnjeg servisiranja, certifikacije i čuvanja kontrolnih traka.

„Ono što je važno – mi nećemo čekati 31. januar da isplaćujemo subvencije, nego ćemo svakih sedam dana, kako se budu prijavljivali obveznici pokrivati te troškove kako bismo ubrzali uvođenje novog sistema fiskalizacije“, kaže Mali.

Sa prelaskom na e-fiskalizaciju, pod nadzorom poreznika biće i zanatlije, pogrebnici, preprodavci na pijaci i mnogi koji do sada nisu.

Zbog toga se očekuje da će umesto 200.000 fiskalnih kasa koliko ih sada imamo, u funkciji biti za trećinu više različitih fiskalnih uređaja.

RTS