Prvooptuženi u slučaju Štrpci oslobođen optužbi za ratni zločin

Priboj – Luka Dragičević, prvooptuženi za ratni zločin u Štrpcima, danas je pred Sudom Bosne i Hercegovine oslobođen optužbi da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za mučenje i ubijanje bošnjačkih civila.

Foto: A.Rovčanin

Sudija Vesna Jesenković je navela da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Dragičević optuženom Petku Inđiću poverio zadatak i izdao naredbu za mučenje i ubijanje bošnjačkih civila, otetih u Štrpcima 27. februara 1993. godine.

„To nisu potvrdili nijedan svedok, niti je to bilo vidljivo iz priloženih dokaza“, rekla je Jesenković u obrazloženju presude.

Dodala je da je Tužilaštvo BiH dokazalo da je Dragičević dobijao izveštaje ili naređenja, ali nije dokazalo da je kasnije postupio po tim naređenjima.

„Nijedan svedok nije rekao da je obavestio Dragičevića o događaju, odnosno o ubistvima civila“, navela je Jesenković.

U istom predmetu na po 13 godina zatvora osuđeni su Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Miodrag Mitrašinović, Dragan Šekarić i Oliver Krsmanović.

Oni su optuženi za ubistva 20 putnika bošnjačke nacionalnosti u Višegradu, otetih 27. februara 1993. godine u Štrpcima iz voza, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pešadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi bili su pripadnici ove čete.

Izvor: Radio Sto plus