Sadnice po regresiranim cenama

Priboj/Nova Varoš – Više od 800 sadnica drvenastog voća, najviše šljive, kao i 1.700 sadnica maline podeljeno je proteklih dana voćarima u okviru tradicionalne akcije koju organizuju Udruženje „Zlatni breg“ i Opština Nova Varoš. Slična akcija organizovana je i u susednom Priboju gde su Humanitarna organizacije „Stara Raška“ i lokalna samouprava obezbedili oko 2.000 serifikovanih sadnica  šljive, jabuke, kruške i drugog voća.

Sadnice po regresiranim cenama, foto: Ž.Dulanović

Projekat unapređenja voćarske proizvodnje opština Nova Varoš pomogla je ove godine sa 720 hiljada  dinara iz lokalnog budžeta. Podeljene sadnice maline Udruženje „Zlatni breg“ proizvelo je u sopstvenom rasdaniku, dok su sadnice  drugog voća nabavljene u jednom rasadniku kod Kruševca.

-Voćari su plaćali 50 posto cene sadnice, dok je ostatak regresiran iz opštinskog budžeta. Zainteresovani voćari  će ovih dana dobiti i veštačko đubrivo po regresiranim cenama– kaže Mišo Živković, predsednik Udružnja proizvođača jagodičastog voća „Zlatni breg“ iz Nove Varoši.

U novovaroškom kraju poznatom po proizvodnji mleka i punomasnog zlatarskog sira, voćarstvom se bavi sve više meštana. Najviše je maline koja se gaji na oko 60 hektara, dok se jabuka, šljiva i drugo drvensto voće uglavnom uzgaja na usitnjenim parcelama.

-Akcija nabavke sadnica po regresiranim cenama koju sprovodimou poslednjih deset godina, imala je značajnog efekta, posebno u formiranju novih zasada maline i borovnice. Redovno organizujemo i stručna predavanja za voćare, a svi naši članovi pravovremeno dobijaju sms obaveštenja o tome kada i kojim zaštitnim sredstvima treba tretirati voće-  kaže Živković.

Humanitarna organizacija „Stara Raška“ iz Beograda koja radi na revitalizaciji sela u Raškoj oblasti, u poslednjih deset godina je samo u Priboju meštanima podelila 50.000 sadnica pitome leske i oko 30.000 sadnica šljive, jabuke, kruške, trešnje, višnje, breskve, kajsije, lešnik i oraha.

-‘Stara Raška’ je imala u planu i da obezbedi kapacitete za preradu voća u Raškoj oblasti, ali smo osustali jer su količine voća koje se ovde proizvedu još uvek skromne. Prethodnih godina smo u više navrata  u ovom delu Srbije organizovala i besplatna stručna predavanja o gajenju drvenastog voća sve kako bi krenula ozbiljnija proizvodnja, ali su rezultati izostali. Mada postoje dobri prirodni uslovi, još uvek nema velikog interesovanja meštana- kaže Vojin Vučićević, predsednik Upravnog odbora Humanitarne organizacije „Stara Raška“.

Izvor: Dobrojutro.rs i PP Media