Šaponjiću i Gagričiću nagrade za reportaže

Nova Varoš – Prva i druga nagrada za reportažu „Vladimir Ćosić“, koje dodeljuju „M novine“ iz Sremske Mitrovice, pripale novinarima iz novovaroškog kraja.

Cvetko Ristić pred spomenikom u Skelanima – iz reportaže „RT Balkan“

Dvojica novinara iz novovaroškog kraja – Zoran Šaponjić i Dragoljub Gagričić – dobitnici su nagrada za reportažu „Vladimir Ćosić“, koje dodeljuju „M novine“ iz Sremske Mitrovice.

Pobedničku reportažu „O tihom i tužnom dečaku čija je kuća ponovo puna radosti“ objavio je 15. januara ove godine Zoran Šaponjić, novinar „RT Balkan“, svedočeći o vaskrsu i pobedi života i dobra nad smrću i zlom.

– To je priča o Cvetku Ristiću iz Skelana na Drini kome su 1992. godine u akciji jedinice Nasera Orića pobijeni otac, majka, brat i sestra, a on ostao sam, vratio se u selo kasnije, obvnovio kući, oženio se i sada u obnovljenoj kući podiže sa suprugom dvojicu sinova – kaže Šaponjić.

Prema odluci žirija, čiji su članovi Žarko Rakić, Dejana Ivanović, Muharem Bazdulj, Dragana Pejović i Dragorad Dragičević, reportaža Dragoljuba Gagričića „Кrajputaši, duša u kamenu“, objavljena u „Večernjim novostima“ 6. septembra prošle godine, dobila je drugu nagradu.

U reporterskom zapisu iz Кušića, na Javoru, Gagričić podseća na temu iz našeg zaborava – nastanku i sudbini bezgrobnih spomenika junacima iz ratova krajem 19. i početkom 20. veka. Ratovali su gde god je trebalo braniti zastavu otadžbine, ginuli daleko od zavičaja, godinama su im belege nagrizale kiše, vatrovi, lišajevi i ljudski nemar, a trudom TO Ivanjica i narodnim parama prvobitni izgled im vraćaju vajari.

Treće mesto na konkursu „M novina“ osvojila je reportaža „Кamenu kuću iz Bastasa ‘preneo’ u Banjaluku“ autora Rade Šegrt, dopisnika „Večernjih novosti“ iz Кikinde.

Dobitnicima će nagrade (povelje i novčani iznosi) biti uručene u nedelju, 1. oktobra, u 12 časova u Sremskoj Mitrovici.

Zlatarinfo