Sertifikati o završenoj informatičkoj obuci za sedam osoba sa invaliditetom

U prijepoljskoj Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u petak su uručeni sertifikati nezaposlenim osobama sa invaliditetom koje su sa uspehom završile osnovnu informatičku obuku.

Obuku je završilo sedam polaznika u 92 nastavna časa, a troškovi obuke iznosili su blizu 144. 000 dinara, odnosno oko 21 hiljadu po jednom polazniku obuke.

Verica Sredojević kaže da obuka nije bila zahtevna i teška i će joj značajno pomoći u traženju posla u narednom periodu.

“Ovo mi je prva obuka, do sada nisam učestvovala u programima, ali mi puno znači, jer ja sam imala neka znanja o računaru, ali smo ovde temeljno odradili sve programe”, kazala je ona.

Merisa Šehović je sličnog mišljenja i ističe da želi da se i dalje usavršava na ovaj način.

Direktorka NSZ Filijale Prijepolje Ana Pejović uručila je sertifikate osobama sa invaliditetom foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Sertifikate je polaznicima uručila direktorka NSZ – Filijala Prijepolje Ana Pejović, koja je tom prilikom naglasila da je ovo deo programa iz 2018. godine i da se očekuje raspisivanje javnog poziva za ovu godinu.

“Ono što moram napomenuti je da svake godine imamo blagi porast lica uključenih u aktivne mere zapošljavanja a shodno tome i porast iznosa sredstava koja su izdvojena u te svrhe”, kazala je Pejović i dodala da je u 2018. u razne programe bilo uključeno 820 lica kojima je na taj način pomognuto zapošljavanje ili radno angažovanje.

Pejović je najavila da je u planu da se i ove godine organizuju obuke osoba sa ivaliditetom.

“U drugoj polovini februara meseca očekujemo objavljivanje svih poziva od strane NSZ, imamo i neke posebne mere kao što je poseban program za pripravnike, naročito zanimljiv za osobe koje su završile fakultet, gde će se subvencionisati zarada u iznosu od 30 hiljada dinara zajedno sa porezima i doprinosima, a u okviru nje ima prostora da se uključe i osobe sa invaliditetom”, zaključila je direktorka prijepoljske filijale NSZ.

U opštinama koje pokriva Filijala Prijepolje na posao čekaju 283 osobe sa invaliditetom, od čega njih 80 iz Prijepolja.

Sam program realizovan je kroz četiri modula: Uvod u računarstvo, Word, Excel i Internet. Na kraju obuke polaznici su položili završni ispit I stekli uslov za dobijanje međunarodno priznatog sertifikata, koji im je danas uručen.

PP Media