Skupština zasedala bez opozicije, ugostitelji nezadovoljni skraćenjem radnog vremena (video)

Likvidacija Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju i izmena radnog vremena ugostiteljskih objekata tačake su koje su obeležile skupštinsko zasedanje novovaroškog parlamenta. Po drugi put za redom skupštini nije prisustvovala opozicija.
Odbornici Skupštine opštinie podno Zlatara doneli su Odluku o likvidaciji ovdašnje Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju, što je bila i zakonska obaveza na osnovu odluke Vlade Srbije. Na osnovu te odluke radnici će od 1. decembra preći u Odeljenje za ekonomski razvoj, investicije i projektovanje.

“Ovo su bile neophodne statusne promene u skladu sa zakonom, to nije slučaj samo u Novoj Varoši već je u celoj Srbiji. Mi smo samo postupili u skladu sa važećim propisima ”, ističe zamenik predsednika opštine Slaviša Purić.

Odbornici opozicije koju predvodi SNS, kao najbrojnija stranka u lokalnom parlamentu, zatim SPS i SDP nisu prisustvovali zasedanju. Razloge odsustva pravdaju nezakonitom verifikacijom mandata dva odbornika vladajući većine koja se desila na prošlom zasedanju.

“Zbog nezakonite verifikacije mandata odbornika Zorana Mlađenovića i Zorana Đokića, doneli smo odluku da ne učestvujemo u radu skupštine. Smatramo da su prethodna sednica i ova sad neregularno održane te da nemaju nikakvog značaja kako za nas tako i za građane Nove Varoši. I ubuduće se nećemo pojavljivati na skupštiinama sve dok sud ne donese odluku da li je verifikacija urađena po slovu zakona”, kaže šef odborničke grupe Srpske napredne stranke, Dimitrije Paunović.

Dimitrije Paunović šef odborničke grupe Srpske napredne stranke, foto: www.ppmedia.rs

Dimitrije Paunović šef odborničke grupe Srpske napredne stranke, foto: www.ppmedia.rs


Glasovima odbornika vladajuće većine izmenjena je Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine podno Zlatara, pa će tako od sada lokali radnim danima raditi do 24h, dok će tokom vikenda i za vreme državnih praznika radno vreme biti do 01i30.
“Imali smo prigovore velikog broja roditelja zbog toga što deca izlaze jako kasno u grad i vraćaju se kući u ranim jutarnjim satima. Time pravimo lenju radnu snagu koja sutradan nije sposobna za rad. Ovo jeste bila jako teška odluka jer će naići na nerazumevanje ugostitelja koji zapošljavaju veliki broj radnika, ali jednostavno zbog budućnosti naše omladine bili smo prinuđeni da je donesemo”, ističe predsednik opštine Radosav Vasiljević

Ova odluka izazvala je negodovanje ugostiteljskih radnika. Radojica Mićović u svom ugostiteljskom objektu zapošljava 10 radnika, kaže da će ukoliko ova odluka ostane na snazi biti prinuđen da radnike pošalje na zavod i da zatvori lokal, te da će tražiti razgovor sa predsednikom opštine.

Radojica Mićović novovarški ugostitelj, foto: www.ppmedia.rs

Radojica Mićović novovarški ugostitelj, foto: www.ppmedia.rs


“Ugostiteljstvom se bavim skoro dve decenije, od ovog posla izdržavam porodicu i ja i uposleni u mom lokalu. Ako bi ova odluka ostala na snazi sa ovakvim radnim vremenom nama nema opstanka, doći će do otpuštanja radnika i verovatno do zatvaranja lokala”, tvrdi novovaroški ugostitelj Radojica Mićović.

PP Media