Snaga i lepota na saboru planine

Nova Varoš – Najbolji rabadžija Vidan Petaković iz Draževića. U vučenju konopca Aljinovići, a u fudbalu Gornji Goračići preslišali stare mušterije. Dogodine domaćini selo Drmanovići i Vojko Purić.

Čuvari tradicije – kao nekad na planini, foto: D. Gagričić

Pucala je planina od snage, brzine i lepote na ledini visa Džade u Muškovini. Odmeravali su snagu, spretnost i umeće takmičari 10 sela na 10. „Susretima zlatarskih sela“.

I podsećali na prteke – na čobanska druženja i nadmetanja, ali i veštinu rabadžija i drvoseča. Pregaocima i entuzijastima, organizatorima Susreta, kao i takmičarima, vreme je išlo na ruku. Delili se megdani po lepom i sunčanom danu, a vrelina se gasila u hladovini četinara i pod šatrama.

Snaga i spretnost – ekipa Aljinovića bez premca, foto: D.Gagričić

Vučenje trupaca „na vlaci“, kao i minulih godina, privuklo je najveći broj posetilaca. Među 10 rabadžija pobedio je Vidan Petaković iz Draževića. Ovo mu je treća pobeda na visu Džade, a trupac od 1,7 kubika izvukao je za 13 sekundi volovima od oko 18 tovara i starim nepunih pet godina. Drugo mesto zauzeo je Milan Žunić iz Кućana, a treće Dejan Bukvić iz Sjeverina.

Igra i zabava na planinskoj travi, foto: D.Gagričić

Fudbalska ekipa Gornjih Goračića kao da je pretplaćena na prvo mesto. U odbojci, gde je bila daleko manja konkurencija, diploma je pripala domaćinu 10. „Susreta zlatarskih sela“ – Muškovini.

I najmlađi okušali brzinu, foto: D.Gagričić

„Teškaši“ iz Aljinovića preslišali su stare mušterije u vučenju konopca, a Vujica Savković u nadvlačenju klička. Aplauze posetilaca izmamio je Adnan Sinančević (Brodarevo) nadmašivši za koplje takmace u bacanju kamena s ramena.

Najjača i najbrža zaprega Vidana Petakovića iz Draževića, foto: D. Gagričić

U skoku u dalj prvo mesto zauzeo je Srđan Dragašević iz ekipe sela Vilovi, dok je najbrži u trci na planinskoj travi bio Enes Šabotić iz Кaraule. Diplomu u trčanju najmlađih osvojila je Đurđa Antić.

Domaćini idućih susreta biće Vojko Purić i selo Drmanovići.

POČAST STOJANU BRAJOVIĆU

Stojanu Brajoviću (1947-2021), iz Užica, koji je umro prošle jeseni i sahranjen u rodnoj Muškovini, učesnici i gosti 10. „Susreta zlatarskih sela“ odali su poštu i zapalili sveće.

Počast osnivaču susreta Stojanu Brajoviću, foto: D.Gagričić

Brajović je bio inicijator održavanja „Susreta zlatarskih sela“ i sa članovima porodice i prijateljima u vreme otuđenosti i zaborava vraćao je rodnoj planini mnoge zemljake, dovodio na Džade njihove potomke, činio napore da im zavičaj bude rodniji i bliži.

Brajevićeva ćerka, dr Marija Antić, istakla je da će porodica sa još većim žarom nastaviti tradiciju i pomoći održavanje Susreta, odužujući se tako zaljubljeniku planine i poštovaocu korena.

Među visovima Zlatara i kraj groba odjeknule su trube orkestra Radiše Vitezovića iz Tubića kod Кosjerića, podsećajući na omiljenu Stojanove melodije „Tiho noći, moje zlato spava“ i „Marš na Drinu“…

Izvor: Zlatarinfo