Šta treba da bude na grbu opštine Prijepolje

Predlozi likovnog rešenja grba opštine Prijepolje, koje je uradilo Srpsko heraldičko društvo, dovelo je do rasprava medju članovima Komisije koja odlučuje o budućem grbu, te prijepoljskim strankama. Predstavnici Srba se tako bune jer je izbačen lik Belog anđela sa čuvene mileševske freske, dok predstavnici Bošnjaka zahtevaju ravnopravnu zastupljenost srpskih i bošnjačkih simbola na grbu.

Postupak za promenu grba u ovoj multietničkoj polimskoj opštini, koji je usvojen pre 23 godine pokrenut je da bi se ispravila nepravda i unela znamenja Bošnjaka, kojih je u Prijepolju 46 odsto i da se dobiju simboli u skladu sa istorijskim činjenicama opštine.

Na predlozima Srpskog heraldičkog društva, na Srbe su asocirali krstovi i orlovi Nemanjića, sa ocilima, te kule grada Mileševca u Hisardžiku, dok su Bošljaci zastupljeni sa znamenjem Bošnjačke zajednice u Srbiji. Medjutim, nezadovoljni i jedni i drugi Srbi traže vraćanje Belog anđela koje je ukšavalo grb 23 godine, a Bošnjaci ravnopravnost, podelu grba na pola, te da dobiju ljiljane i još neka obeležja.

„Ne može biti 40 posto grba vlasništvo Bošnjaka a 60 posto valsništvo Srba. Moramo da donesemo grb koji će da predstavlja sve gradjane opštine“, ističe predsednik OO DSS i jedan od članova Komisije za izradu grba Vukosav Tomašević dodajući da Beli andjeo mora biti na grbu.

„Nijedan Srbin, nijedna srpska stranka iz Prijepolja neće dozvoliti, neće prihvatiti, da se napravi grb Prijepolja bez Belog andjela, jer prosto to nije normalno. Beli andjeo je ne samo simbol pravoslavlja i srpstva na ovim prostorima, Beli andjeo univerzalni simbol mira“.

Tačno je da Bošnjaci nemaju ništa protiv Belog andjela ali je tačno i da traže ravnopravnu zastupljenost na grbu pojašnjava predsednik Komisije Izudin Šantić.

„Shodno tome koliko u Prijepolju živi jednog naroda, odnoso nacionalne manjine, da bude prostor na grbu i opredeljen. Naravno, nije sad grb brašno da vi možete sad meriti tu na grame, ali smo rekli da to mora biti približno onome koliko živi stanovnika u opštini Prijepolje.“

„Proces izmene simbola u Prijepolju nema političku pozadinu i ništa se neće raditi van očiju javnosti i nema ovde mesta podizanju bilo kakvih tenzija. Niko od Bošnjaka sigurno nema ništa protiv Belog andjela i sve ovo iskorišćeno je za promociju nekih stranaka“, ističe predsednik SDP u Prijepolju Esad Hodžić.

Stranke u vlasti u Prijepolju ( SDP, SDA, SRS, DSS, i koalicija-DS- SPS), slažu se da su dodatnu prašinu podigle Dveri koje optužuje lokalnu vlast da sve radi nentrasparetno bez znanja javnosti. Dveri upozoravajaju, da ukoliko bude potrebno, organizovaće i proteste ispred opštine .

„Ako treba organizovaćemo i peticiju i jednostavno takva vlast će zaslužiti da se smeni“, napominje predsednik Dveri u Prijepolju Borko Puškić.

Pojašnjenje da li se lik Belog andjela može naći na grbu Prijepolja ,obzirom da je Srpska pravoslavna crkva još 2012. godine zvanično zauzela stav protiv svake profane upotrebe ove freske, videći u tome degradiranje sakralne suštine pomenute kompozicije, kao i kršenje sopstvenih imovinskih i autorskih prava čijim se nosiocem smatra, potražili smo od Srpskog heraldičkog društva.

„Neophodno je da Sinod SPC i Eparhija mileševska daju svoju zvaničnu i izričitu saglasnost da Anđeo, prikazan na ovoj fresci, može biti uvršten u sastav predloga za novi grb opštine Prijepolje. Dakle, dok god takva saglasnost ne bude data opštini Prijepolje, Srpsko heraldičko društvo neće imati ‘odrešene ruke’ da Anđela sa pomenute likovne kompozicije uvrsti u sastav predloga novog grba“ kaže se u pisanom odgovoru RSE Srpskog heraldičkog društva.
Izvor:Slobodna evropa(Danica Gudurić)