Stanko Crnobrnja: Slobodari hoće da rasture Radnu grupu da bi prikrili pustoš koju su napravili na medijskoj sceni

Ironično je da grupa koja tvrdi da se bori “za slobodu medija” zahteva da se mediji gase i to hitnim postupkom.
Ta grupa bi odmah da ugasi Tanjug, a Politiku i Novosti da otera u siguran stečaj i ništavilo, po principu koji je primenjen u postupku privatizacije medija u Srbiji, baš onako kako su propisali katastrofalni medijski zakoni iz 2014 godine”, kazao je jedan od najpriznatijih stručnjaka i član Radne grupe Ministarstva za donošenje nove medijske strategije profesor doktor Stanko Crnobrnja reagujući na neverovatan pritisak grupe koja je predsednici Vlade Srbije ispostavila neverovatne zahteve.
,,Šta je cilj takve vratolomije? Još tabloida? Licemerno je sledeće: “slobodari” bi da hitno, i po kratkom postupku, ukinu radnu grupu koja priprema novu strategiji za medije u Srbiji, grupu u kojoj su i sami bili, a iz koje su se povukli iz ’sasvim desetih razloga’. Sada bi da sa strane cenzurišu, da propisuju, u strahu da će analiza ove stručne i nepristrasne radne grupe sasvim da otkrije poražavajuće posledice tzv ’medijskih reformi’ koje ’borci za slobodu medija’ slepo podržavaju još od kada su, kao Asocijacija medija, postali ‘deo neformalne grupe’ Medijska zajednica, koju su fomirali povodom donošenja Medijske strategije 2011. godine”, kaže Crnobrnja.

On smatra da se bombastično skrivanje iza reči ’za slobodu medija’ krije diktatorsko i samoživo uverenje da samo, od njih odabrani, mogu i smeju da razmišljaju i govore o sudbini medija u Srbiji.

,,Ta vrsta lažnog elitizma i sebičnog shvatanja medija i jeste dovela do 1000 novinara bez posla, gašenja brojnih lokalnih medija, do zastrašujuće koncentracije vlasništva, do protivzakonitog prekograničnog emitovanja, do nevidljivih vlasnika medija koji se kriju po ’rajskim ostrvima’, do osiromašenja novinara i poniženja novinarske profesije. I sada ti isti elitisti zahtevaju da se oformi nova radna grupa koju treba da čine ’eminentni stručnjaci za medije’, za koje, nema sumnje, smatraju upravo sebe”, objašnjava on.

Strategiju sada zahtevaju da pišu oni koji bi da, po hitnom postupku, ukidaju medije, da zabranjuju radne grupe, da propisuju ko je podoban da radi u njima a ko ne, da razrezuju obavezne dažbine, oni koji terajući svoje interese i interese svojih ’gazda’ teraju državu iz medija, ne mareći što tako ukidaju mesta na kojima može i treba da se iskazuje prvenstveno javni interes, tvrdi Crnobrnja.

,,To su ’stručnjaci’ koji bi da sastavljaju upravu regulatorne agencije, a ne da menjaju njene katastrofalne učinke. To su borci za slobodu koji motkama, noću, teraju sindikat novinara iz njihovog malog sobička, to su borci koji mirno gledaju kako novinari u ’privatnim’ medijima ne smeju ni da pitaju kolika im je plata, i kada će da bude. A kamoli da traže osnovna zakonom zagarantovana prava. To su ’slobodari’ koji su naučili jednu mantru i slepo je ponavljaju dok bezobzirno gaze po ruinama savremenog srpskog novinarstva. Ruinama, koje su i sami, u velikoj meri, stvorili” tvrdi profesor.

On je naglasio da ljudi koji ne mogu na kraj da iziđu ni sa svojim sopstvenim kolegama, novinarima, iz suparničkog udruženja, žele, žarko, da ukinu radnu grupu koja radi medijsku strategiju i da, sami, zacrtaju taj, kako kažu, fundamentalni dokument. ,,Možda bi prvo trebalo da se podsete na fundamentalne etičke i moralne principe kojima treba da se rukovodi upravo novinarska profesija. Novinarstvo je privilegija koja sa sobom nosi i vrlo veliku odgovornost. Kada novinarska profesija nije u stanju da se samo-reguliše ona nema pravo da drugima drži slovo o bilo kakvim slobodama. Sloboda je u samodisciplini. Sve ostalo je simulacija. Kada dokažu da poseduju samodisciplinu kolege novinari, u Srbiji, moći će, sa punim pravom, nešto i da zahtevaju. Inače, izgledaće, kao što sada izgledaju – neubedljivo i beznadežno”, zaključuje Crnobrnja.
Izvor: tanjug