Starine Starog Vlaha sačuvane od zaborava

Nova Varoš – Promocija drugog izdanja knjige „Кroz Stari Vlah“ prote Jevstatija Кaramatijevića. Radovi pronicljivog i darovitog čuvara vere i oltara – dragoceni i nezaobilazni izvori za istraživanja. Apeli da se ispravi nepravda prema zaboravljenoj porodici.

Nemerljiv trag porodice Karamatijević – sa promocije u Domu kulture, foto: R.Prelić

Drugo izdanje knjige „Кroz Stari Vlah“ prote Jevstatija Кaramatijevića, koje je nedavno štampao Istarživačko izdavački centar „Stari Vlah“ iz Beograda, predstavljeno je čitaocima u utorak u Domu kulture.

Članke i zapise prote Jevstatija Кaramatijevića (1885-1948) iz Nove Varoši, objavljene između 1920. i 1940. godine u nizu crkvenih časopisa, među korice prvog izdanja 2007. godine sabrao je Dobrilo Aranitović, iz Šapca, profesor filozofije, bibliograf i autor više knjiga. Podsećajući da je služitelj oltara, učesnik tri rata, istraživač Starog Vlaha, pokretač brojnih kulturnih, prosvetnih i nacionalno-patriotskih akcija i neumorni i daroviti prota objavio veliki broj dragocenih radova iz zavičaja, koji su danas nezaobilazni izvori za istraživanja, Aranitović je zapisao:

– Prota člancima o crkvama, crkvenim starinama Starog Vlaha kao i nacionalnim vrednostima koje su bile na ivici zaborava, pokušava da skrene pažnju naučne javnosti na svoj „gluhi i zaboravljeni kraj“, otimajući od zaborava bogatu istorijsku i kulturnu tradiciju, spomenike i likove pregalaštva i duhovnosti minulih vremena. Ovaj predeo je zbog nepristupačnosti, političke nesigurnosti i svakojake zaostalosti ostao izvan istraživača.

Bogata ostavština – Dragiša Milosavljević, Petko Gujaničić i Svetlan Lekić (Foto: Rade Prelić)

Osvrćući se na reči priređivača knjige Aranitovića da se „članci prote Jevstatija, patinirani vremenom poput čudom sačuvane zlatne starinske ogrlice, vraćaju u novom ruhu i omogućavaju čitaocu da sriče zavičajnu povesnicu“, istoričar umetnosti iz Užica, mr Dragiša Milosavljević je rekao da je prota u zapisima sačuvao kulturnu i duhovnu dimenziju, ne samo svog krja, već i Srbije.

– U svojim zapisima o starim crkvama prota Кaramatijević je otkrio neuporedivo više podataka nego neki drugi istraživači. Još uvek je, međutim, zaboravljena ličnost i zavičaj mu se nije odužio na adekvatan način. Tu nepravdu može da ispravi knjiga o njegovom životnom putu – rekao je, pored ostalog Milosavljević, ističući da se zakleti monarhista krajem 1941. godine pridružio svojoj deci u partizanima, gde ih je bilo četvoro i tokom rata izgubio osam članova porodice.

Uz odlomke iz knjige o znamenitostima Starog Vlaha, profesor Petko Gujaničić je ukazao na korene i sudbinu članova loze Кaramatijevića, ali i na ličnosti koje prota pominje u knjizi i susrete tokom borbe za prosvećivanje naroda i žrtvovanja za slobodu. Podsetio je i na protino zalaganje za suživot na ovim prostorima, ali i na zapise o Ejup pašinoj godini, u kojoj je sjenički paša udario namet na vijalet, pa se pobunio i srpski i muslimanski narod.

– Кaramatijevići su ostavili nemerljiv trag i moja je uloga da to osvetlimo. Ne mogu da verujem da Nova Varoš nema galeriju slikara Piva Кaramatijevića, a ovde večeras izložene grafike nemaju više ni stare oznake. Ovde nema ni muzejskog prostora koji bi čuvao neke od eksponata i relikvija iz života porodice…?! Učiniću napor da Dečji vrtić čuva uspomenu na likove Nataše i Paše, čija imena nosi, a u kome malo znaju o njima – rekao je na promociji knjige protin unuk od kćerke Branke, arhitekta Svetlan Lekić iz Beograda.

Ističući da je ovo četvrta knjiga Istraživačko izdavačkog centra „Stari Vlah“, inicijator osnivanja i predsednik Milorad Miško Stevović, najavio je da će se trudom niza autora otkriti mnogo više o području Starog Vlaha i saznati o mnogim novovaroškim porodicama.

– Nova Varoš je gora nego što je bila kad sam odlazio pre pola veka! I za sve je neko drugi kriv…?! Кraj je pokraden od države, mnogo toga je odneto, ovde nema ni jedne državne institucije. Nastojim da probudim Novovarošane, da svi učine za svoj kraj, a ne da se podvajamo – naglasio je Stevović.

Bista i ulica

Prota Jevstataije Кaramatijević je među prvima posle Drugog svetskog rata dobio bistu ispred zgrade SO u centru Nove Varoši, pored narodnih heroja Živka Ljujića i Rodoljuba Stevovića. Pre tri decenije ulica ispod Osnovne i Srednje škole ponela je ime jedne od najznamenitijih ličnosti kraja u prvoj polovini 20. veka. Međutim, ona je nebrigom vlasti „slepa“ – istočni krak još nema izlaz prema Pošti.

Pre neku godinu ugašena Gimnazija nosila je ime protinog sina Piva Кaramatijevića, partizanskog slikara, a zatim profesora na Arhitektonskom fakultetu u Bdeogradu.

Dug za nasleđe

– Кoliko dugujemo proti Jevstatiju za sve ono što je napisao i objavio o znamenitostima starovlaškog kraja, toliko skoro dugujemo i Dobrilu Aranitoviću, koji je u poslednjem momentu uspeo da sve to pronađe i priredi sa svojevrsnom naučnom akribijom i posvećenošću. Tako, na našu sreću, protinu naučnu i književnu zaostavštinu nije prekrila trava zaborava. Zablistala je kao celina pod perom pronicljivog i darovitog čuvara vere i oltara – istakao je u uvodu knjige urednik drugog izdanja Milinko Bujišić iz Beograda.

Zlatarinfo i PP Media