Suanita Čelebić na čelu Sekcije tekstilaca

U Republičkoj privrednoj komori Užice održana je konstitutivna sednica Sekcije tekstila koja je deo Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije. Za predsednika Sekcije izabrana je Suanita Čelebić pr menadžer kompanije “Tred-tex” iz Prijepolja, a za potpredsednika Dušan Kostić osnivač kompanija “Kole print” iz Užica.

Predsednica novoosnovane Sekcije je istakla da će se vrlo posvećeno baviti preuzetim zaduženjima i istrajno, u saradnji sa PKS tražiti kod nadležnih državnih organa i institucija odgovore na sva otvorena pitanja. Posle predstavljanja najznačajnijih kretanja u ovoj oblasti na nivou Srbije i regiona, raspravljalo se o problemima koji najviše opterećuju tekstilce. Posebno je ukazanao na uslove uvoza i carinjenja tekstilnih proizvoda iz Kine i Turske, nadzor u svim aspektima prometu na malo, kao i pitanje poreza i doprinosa na zarade.

Tekstilna industrija kao nisko akumulativna grana, sa prosečnim platama ispod republičkog proseka, suočava se sa velikim problemom u obezbeđivanju adekvatne radne snage. S obzirom da ovakav trend ozbiljno ugrožava poslovanje, posebno u svetlu činjenice da skoro sve zemlje u okruženju imaju povoljnije uslove po ovom pitanju, pokrenuta je inicijativa za smanjenje stope poreza i doprinosa na zarade. Sednici je pored privrednika koji se bave ovom delatnošću prisustvovala i Ana Ćurčić Kostić samostalni savetnik u Udruženju za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.
PP Media