Subvencije za nabavku 20 plastenika

Grad Užice i Fondacija Ana i Vlade Divac subvencionisaće nabavku 20 plastenika, a ugovor sa poljoprivrednim proizvođačima potpisan je juče. Grad Užice je za ovu namenu izdvojio 2,7 miliona dinara, milion dinara Fondacija Divac, dok je učešće poljoprivrednika 30 odsto.

Subvencije za nabavku plastenika za užičke poljoprivrednike, foto: A.Rovčanin

U proteklih šest godina, koliko saradnja traje, užička lokalna samouprava je kroz program “Divac poljoprivredni fondovi u gradu Užicu” na ime pomoći poljoprivrednicima iz gradskog budžeta izdvojila više od 20 miliona dinara. Samo prošle godine u okviru ovog programa dodeljeno je 26 plastenika, a njihovi vlanici su već u ovoj plasirali na tržište voće, povrće i cveće.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević

-Na ovaj način podstičemo i osnažujemo naše porodice i poljoprivrednike koji žive na selu. Grad Užice će nastaviti i sa ulaganjem u razvoj seoske infrastrukture kako bi meštani naših sela imali što kvalitetnije uslove za život – rekla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Novi plastenici za užičke poljoprivrednike, foto: PP Media


Ukupna vrednost jednog subvencionisanog plastenika je 210.000 dinara, od čega je 44.000 dinara učešće poljoprivrednika . Sami proizvođači kažu da su zadovoljni donacijom. Među njima je i osamnaestogodišnja Marija Simić iz Lunovog Sela koja je upravo završila srednju školu. Njena porodica se od pre godinu i po dana bavi plasteničkom proizvodnjom cveća.

– Zahvaljujući donaciji proširićemo proizvodnju pre svega kala i saksijskog cveća. Prošla godina je zbog korone za cvećare bila izuzetno teška, ali nadamo se da će ove i narednih prodaja biti dosta bolja –kaže Marija Simić.

U Fondaciji Ana i Vlade Divac kažu da im je poljoprivreda jedno od strateških opredeljenja.

-Sarađujemo sa preko 80 lokalnih samouprava, ali grad Užice nam je najbliži partner i to nam je pokazatelj da radimo dobro. Ovo je samo jedan projekat koji radimo zajedno. Sprovodimo i projekat za mlade poljoprivrednike, a podržali smo i 22 učenika Poljoprivredne škole u Požegi kroz nabavku opreme za njihova poljoprivredna gazdinstva, a sve sa ciljem da ta deca ostanu da žive na selu– istakla je direktorka Fondacije Ana Кošel.

Tekst je nastao u okviru projekta “Put ka proizvodnji zdrave hrane”. Izradu teksta sufinansirao je Grad Užice iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Užica  u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media