Švajcarci pomažu lokalnim samoupravama: Opštine uvode kontrolu trošenja novca u javnim preduzećima

Opštine Prijepolje, Nova Varoš i Sjenica potpisale su  sa švajcarskim Sekretarijatom za ekonomske poslove i Projektom Reforma lokalnih finansija II u Srbiji Memorandum o saradnji, koji im pruža stručnu podršku u uspostavljanju i unapređenju finansijskog upravljanja i uvođenju kontrole u javnim finansijama i nadzora nad lokalnim javnim preduzećima.

Opštine uvode kontrolu trošenja javnih finansija, foto: A.Rovčanin

Projekat koji podržava Vlada Švajcarske će, tokom ove i naredne godine, obezbediti ekspertsku podršku lokalnim samoupravama u primeni propisa, uspostavljanju procedura i mehanizama i uvođenju novih alata u ovim oblastima. Cilj je da se unapredi način planiranja, raspodele i kontrole trošenja budžetskih sredstava, kao i nadzor nad radom lokalnih javnih preduzeća.

Na ovaj način se podržava stabilnost javnih finansija jedinica lokalne samouprave i osigurava bolje pružanje usluga građanima, kao i veća transparentnost u radu lokalnih uprava

Devet od ukupno 48 lokalnih samouprava koje će biti partneri RELOF2, pored Prijepolja, Nove Varoši Sjenice već su potpisale memorandume Pančevo, Alibunar, Opovo, Novi Pazar, Raška i Tutin), a sutra će to učiniti Vladičin Han, Surdulica i Bosilegrad.

PP Media