Sve manje invalidskih penzionera

Lista invalidskih penzionera u Srbiji iz godine u godinu sve je kraća. U 2019. godini je, u odnosu na prethodnu, bilo oko 8.000 imena manje, a ako uporedimo sa periodom od pre desetak i više godina na spisku ih je manje za nekoliko desetina hiljada.

Iulustracija

Oko 280.000 korisnika invalidske penzije može da računa na prosečno mesečno primanje od 26.000 dinara. Oni trenutno čine 16,2 odsto od ukupnog broja korisnika i najmalobrojnija su kategorija među 1,7 miliona najstarijih u Srbiji. Njihova primanja takođe zauzimaju donji deo lestvice, pa tako samo jedan korisnik, koji je pravo stekao na osnovu bolesti, ima mesečni ček od 125.000 dinara. Ima, međutim, i onih iz grupe poljoprivrednika, koji su penzionisani kao invalidi i čiji mesečni ček iznosi tek oko 100 evra.

Stroži uslovi za penzionisanje i revizija već odobrenih primanja poslednjih desetak godina znatno je smanjila izdvajanja za ovu kategoriju penzionera. Poređenja radi, pre pet godina bilo ih je oko 323.000 ili 18,6 odsto. Zbog nameštanja invalidskih penzija i podmetanja lažne medicinske dokumentacije Fond PIO je pooštrio i veštačenje. Svako ko je dobio poziv iz Fonda imao je obavezu da se odazove na kontrolu, vanrednu ili redovnu, jer su u suprotnom rizikovali da ostanu bez primanja.

Posle 11 godina donet je i novi pravilnik o obrazovanju i načinu rada organa veštačenja Fonda PIO, koji je pojednostavio procedure, ubrzao proces veštačenja za odlazak u invalidsku penziju, ali i ukinuo određivanje obaveznog kontrolnog pregleda korisnika prava na invalidsku penziju.

– Način rada organa veštačenja Fonda za ispunjavanje uslova za odlazak u invalidsku penziju je maksimalno pojednostavljen, ubrzan je proces medicinskog veštačenja, uvedeni su novi obrasci prilikom veštačenja potrebe za pomoći i negom drugog lica, telesnog oštećenja i nesposobnosti za obavljanje poljoprivredne delatnosti – kažu u PIO.

Sve ovo je, između ostalog, dovelo do toga da prošle godine nije podneta nijedna krivična prijava po pitanju promena u stanju invalidnosti u skladu sa članom 96 Zakona o PIO. Primera radi, u 2018. ih je bilo 16.

– Uzroci invalidnosti su u navećem broju slučajeva tumori i bolesti sistema krvotoka – tvrde u Fondu. – Ukoliko Fond odbije zahtev potencijalnog invalidskog penzionera, Zakonom o PIO i Pravilnikom o obrazovanju, organizaciji i načinu rada organa veštačenja Fonda nije regulisano da mora da protekne određeni period vremena između podnošenja sledećeg zahteva. Uobičajeno je da osiguranik podnosi novi zahtev kada nastupi neka nova promena u zdravstvenom stanju koja može biti od uticaja na radnu sposobnost.

Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *