Svečanom akademijom i uručenjem priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima obeležen Dan opštine Nova Varoš

Nova Varoš – Predsednik opštine Radosav Vasiljević i njegov zamenik dr Branko Bjelić uručili su povodom Dana opštine plakete i zahvalnice za ukupno 17 pojedinaca, kolektiva, organizacija i institucija koji su se istakli na polju humanosti, društvene odgovornosti, kulture, zdravstva i sporta i svojim angažmanom i zalaganjem doprineli razvoju lokalne zajednice. Najgrađeni su i najbolji đaci i studenti.

Foto: PP Media Prijepolje

Opštinske plakete su ove godine dobili: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, za izuzetan doprinos u izgradnji sistema vodosnabdevanja sa izvorišta „Trudovačko vrelo“ na području MZ Božetići, Ministarstvo zaštite životne sredine, za izuzetan doprinos u pripremi i implementaciji projekata očuvanja i zaštite životne sredine, Ministarstvo kulture, za podršku u realizaciji projekata i razvoja kulturne delatnosti i infrastrukture u Opštini Nova Varoš, Ministarstvo za brigu o selu, za pomoć i podršku u realizaciji projekata od značaja za seosko stanovništvo na teritoriji novovaroške opštine, pukovnik u penziji Slobodan Simić, za izuzetan doprinos u realizaciji projekta izgradnje vodosistema „Trudovačko vrelo“ i Dragan Klisura, vlasnik i direktor firme „Hidro-tan“ iz Beograda , za odgovornost, efikasnost i visokokvalitetno izvedene radove na sistemu vodosnabdevanja u Božetićima.

Foto: PP Media Prijepolje

Zahvalnicu odnosno pohvalu povodom Opštinskog praznika uručena je Izdavačko-istraživačkom centru „Stari Vlah“ iz Beograda i to za istraživanje i publikovanje dela o Starom Vlahu i opštini Nova Varoš. Razvojni program EU PRO Plus dobio je zahvalnicu za pomoć i podršku u realizaciji sanacije i opremanja u Predškolskoj ustanovi „Paša i Nataša“, a pohvalom se okitila i Kompanija „NIS“, a za iskazanu društvenu odgovornost jer je dodatnim osvetljenjem dvorišta Vrtića omogućima značajniju bezbednost dece i zaposlenih u ovoj ustanovi. Zahvalnicu je od kolektiva dobila i Opštinska organizacija Crvenog krsta za iskazanu humanost, požrtvovanost i angažovanost u sprovođenju aktivnosti na polju dobrovoljnog davalaštva krvi. Vog puta su povodom 1.novembra-Dana opštine, pohvaljeni i lokalni sportski kolektivi i to  ženska ekipa planinarskog društva za osvojenu zlatnu medalju na ovogodišnjim MOSI u Kolašinu, i ekipa sportskih ribolovaca iz Nove Varoši za osvojeno takođe zlato na tardicionalnim međuopštinskim sportskim igrama.

– Današnji datum kao praznik naše opštine prvi put je obeležen 1998. godine. Obeležava se u čast kada je Nova Varoš oslobođena od petovekovnog turskog ropstva. Odluka da 1. novembar bude Dan opštine doneta je 13. jula 1998. godine odlukom odbornika Skupštine opštine, što je bilo znatno kasnije od pokretanja inicijative za donošenje takve odluke. Verujem da smo svo vreme, mudrom politikom uspeli da kreiramo misiju i viziju budućnosti koja će održati realne planove i aktivnosti sa kojima nastojimo da realizujemo mnoge projekte, kako danas tako i budućem periodu – naveo je između ostalog predsednik opštine Radosav Vasiljević.

Foto: PP Media Prijepolje

Zahvalnice su uručene i pojedincima i to: Miću Živanoviću, radniku Komunalnog preduzeća „3.septembar“ za odgovornost i efikasnost u obavljanju radnih dužnosti i zadataka, dr Ankici Ćirović i dr Aleksandru Mikiću, za iskazanu požrtvovanost, humanost i angažovanost u lečenju Novovarošana u zdravstvenim ustanovama u Beogradu, Fiku Avdiću, vlasniku preduzeća „Trgovina Avdić“ za izuzetne rezultate postignute u oblasti privrede i novinaru i publicisti Milinku Bujišiću za izuzetan doprinos u afirmaciji i uredništvu dela o Starom Vlahu i opštini Nova Varoš.

-Svi dobitnici priznanja su pružili ogroman doprinos u razvoju Nove Varoši i uticali da se u lokalnoj zajednici unapredi kvalitet života naših građana i građanki. Položili su test humanosti i društvene odgovornosti i time zavredili postovanje žitelja zlatarskog kraja – ističu u opštinskom rukovodstvu.

Nagrađeni najbolji đaci i studenti

Ukupno 22 studenta i studetkinje osnovnih i master akademskih studija na državnim fakultetima, koji su tokom prethodne godine ostvarili prosečnu ocenu iznad devet, Opština Nova Varoš nagradila je sa po 22.000 dinara. Po 14.000 dinara dobilo je 24 najuspešnijih srednjoškolaca i srednjoškolki, a po 12.000 dinara 30 najboljih učenika i učenica osnovnih škola.

Nagrađeni studenti i studentkinje su: Dario Halilović (četvrta godina Filozofskog fakulteta u Novom Pazaru) , Đurđica Kaličanin (svršena studentkinja Medicinskog fakulteta u Beogradu), Vojko Mišević (svršeni student Medicinskog fakulteta u Beogradu) i Emilija Šuljagić (master beogradskog Biološkog fakulteta), Svi oni imaju prosečnu ocenu 10,00.

Slede : Jelica Pešić (master beogradskog Mašinskog fakulteta -9,95), Filip Drobnjaković (svršeni student Elektrotehničkog fakulteta u BG – 9,89), Renata Trtović (svršena studentkinja Medicinskog fakulteta u BG – 9,86), Maja Bošnjaković (svršena studentkinja Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu – 9,67), Nenad Drulović (master na beogradskom Hemijskom fakultetu – 9,67), Gordana Prelić (svršena studentkinja Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu – 9,58),Jovana Milinković (master Saobraćajnog fakulteta u Beogradu – 9,50),  Haris Bašović (treća godina beogradskog Geografskog fakulteta – 9,45), Marija Rvović (svršena studentkinja Stomatološkog fakulteta – 9,45), Marko Marinković (treća godina Poljoprivrednog fakulteta u BG – 9,44), Mila Ivanjac (šesta godina Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu – 9,43), Jana Jelić (treća godina Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu – 9,40), Hasan Khouitar (šesta godina Medicinskog fakulteta u Nišu – 9,33), Irena Ostojić (peta godina Fakulteta Medicinskih nauka u Kragijevcu – 9, 30), Vule Mandić (četvrta godina Fakulteta tehničkih nauka u Čačku – 9, 27), Ana Tomović (treća godina Fakulteta političkih nauka u BG – 9,27), Vuk Popović (druga godina beogradskog Medicinskog fakulteta – 9,00) i Emilija Smiljanić (četvrta godina Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu – 9,00).

Novčanu nagradu u kategoriji srednjoškolaca dobili su : Bogdan Bjelić, Mila Obućina, Anja Trtović, Sara Šaponjić, Samra Paljevac, Andrea Šaponjić, Anđela Vasiljević, Anđela Šaponjić, Tamara Šaponjić, Dunja Kovačević, Nevena Trtović, Nađa Miletić, Amela Ramčević, Mirko Šaponjić, Đorđe Stojić, Ena Hadžibegović, Milica Matović, Stefan Lojaničić, Aleksa Popović, Sofija Opančina, Kristina Lazović, Iva Ranđelović i Ana Mlađenović. Među njima su dobitnici Vukove diplome koji su nagrađeni iznosom od po 14.000 dinara, a isti iznos jednokratne novčane pomoći dobili su i osvajači i osvajačice nekih od prva tri mesta na republičkim takmičenjima. Sa po 12.000 dinara nagrađeni dobitnici neka od prva tri mesta na okružnim i ostalim smotrama znanja.

Foto: PP Media Prijepolje

Novčana nagrada je obezbeđena i za najbolje osnovce. Po 12.000 dinara dobili su Vukovci i najbolji na republičkim takmičenjima, dok su dobitnicima neka od prva tri mesta na okružnim i ostalim smotrama znanja podeljeni novčani iznosi od po 10.000 dinara. Nagrade su dobili : Sofija Vuković, Natalija Ćirušić, Violeta Laković, Nataša Vasiljević, Arijana Vejsilović, Anica Lojaničić, Jana Bjelić, Maksim Lojaničić, Mina Ljujić, Anka Pucarević, Ljubiša Popović, Orhan Ibišbegović, Milica Gujaničić, Nađa Ćurčić, Kristina Vuković, Uroš Jakovljević, Anja Popadić, Maša Vasilić, Ognjen Radišić, Emina Krdžević, Anđela Popadić, Tarik Bajrović, Jana Lečić, Emilija Cuparić, Ivona Dumbelović, Anđellija Simeunović, Nina Bučevac, Jovan Pavlović, Ognjen Popović i Janko Melović.

Iz opštinske kase se, inače, za nagrade najboljim akademcima i đacima povodom opštinskog praznika, godišnje izdvaja oko 1,3 miliona dinara.

PP Media