Tolerancija prema neprihvatljivom govoru

Država nema “instrument“ koji bi pokazao da li je nešto sloboda izražavanja ili njegova zloupotreba, pa je i govor mržnje na političkoj sceni, kako u Srbiji tako i u Novom Pazaru i Sandžaku, sveprisutan problem koji se ne rešava. Nameće se utisak da živimo u društvu u kojem postoji tolerancija prema govoru koji je neprihvatljiv. Predstavnici različith političkih partija u Novom Pazaru saglasni su da je govor mržnje sve prisutniji i na lokalnoj pollitičkoj sceni. Rešenje vide u većem stepenu poštovanja Poslovnika o radu, međustranačkom dijalogu, kao i većem uključivanju žena u politiku.

Foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Predstavnik Sandžačke demokratske partije, koja u Novom Pazaru čini okosnicu vladajuće koalicije, inače narodni poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova dr Muamer Bačevac kaže da sada ‘’normalnost’’ ne donosi mnogo glasova, te da političari postaju marketinški stručnjaci bez odgovornosti i osećaja za pravdu.

 – Živimo nažalost u vremenu plime populizma koji se karakteriše agresivnim i bombastičnim nastupima svetskih i regionalnih političara. Danas normalnost, mislim na uljudan i argumentovan nastup, ne donosi mnogo glasova. Podilazi se biračima na njihovu štetu, a političar postaje marketinški stručnjak bez odgovornosti i osjećaja za pravdu. Nema ideologija, sve je goli interes. Televizije su pretrpane sadržajima sa opskrbnim likovima koji se utrkuju u senzacionalizmu i netoleranciji. Kod nas na lokalu je toga manje, ali ima jako mnogo lažnih vesti kojima se želi destabilizovati i oslabiti lokalna vlast – naglašava Bačevac.

Dr Muamer Bačevac (SDP), grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

– Govor mržnje je negativan pojam koji bi kategorički trebalo osuditi, kako u svakodnevnom životu, tako i na političkoj sceni – kaže predstavnica opozicione Stranke pravde i pomirenja prof. dr Amela Lukač Zoranić. Smatra da je govor mržnje posebno izražen na skupštinskim zasedanjima u Novom Pazaru.

– Ta činjenica je za mene poražavajuća, s obzirom da političari, kao predstavnici građana,  treba da se vode etičkim i moralnim načelima, te da u potpunosti imaju korektan odnos uključujući i verbalnu kominikaciju prema svojim kolegama. Govor mržnje je na žalost u političkom životu Novog Pazara, posebno na skupštinskim zasedanjima, prisutan i jako uznemirujući za mene, moje stranačke kolege, a i sve građane ovog grada – kaže Lukač Zoranić.

prof. dr Amela Lukač Zoranić (SPP), grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Da je govor mržnje sveprisutna pojava na političkoj sceni i da sve veći broj političara na taj način pokušavaju diskreditovati svog protivnika u očima javnosti“, saglasna je i predsednica Organizacije žena Stranke demokratske akcije u Novom Pazaru Indira Hadžibulić.

-Što se tiče SDA Sandžaka, mi ćemo čuvati dostojanstvo svakog pojedinca, bez obzira na govor mržnje upućen nama.  Svaki čovek, svojim delovanjem i javno izgovorenom riječju, zapravo govori najviše o sebi; ko je, šta je, kome pripada i ko njemu pripada. Mi smo protiv upotrebe govora mržnje kao sredstva za postizanje političkih ciljeva – ističe Hadžibulić.

Indira Hadžibulić (SDA), grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Uzroke govora mržnje kod lokalnih političara naši sagovornici vide u nedostatku ličnog identiteta i odgoja, neprihvatanju tuđeg mišljenja ili namernog skretanja pažnje sa realnih problema, čije im rašavanje nije u interesu.

– Lično mislim da manjak ličnog integriteta, koji se stiče ozbiljnom naobrazbom i porodičnim odgojem, karakteriše agresivce na lokalu i uopšte na globalnoj političkoj sceni – smatra predstavnik SDP-a dr Muamer Bačevac.

Kao drugi bitan faktor Bačevac navodi prenošenje loših trendova u političkoj komunikaciji sa državnog na lokalni nivo, i kao treći, ne manje značajan po njegovom mišljenju, je manjak demokratije u nekim partijama gde je, kako naglašava, ‘’najlakši način nametanja i dodvoravanja alfa političkim liderima, agresivan i bučan javni nastup. ‘’

– Govor mržnje je pošast koju treba iskoreniti. On je suprotan našoj bošnjačkoj i sandžačkoj tradiciji – objašnjava predstavnica opozicione stranke u Novom Pazaru, Stranke demokratske akcije Sandžaka, Indira Hadžibulić. Naglašava da se ljudi iz različitih ubeđenja uključuju u politiku.

– Neki su tu, kako bi unaprijedili kvalitet života građana, dok su drugi tu iz ličnog interesa, tj.kako bi se uzdigli na društvenoj lestvici. Oni koji rade u interesu građana, neće se baviti životima drugih političara, već problemima građana. Ovi drugi, koji skupštinsku govornicu koriste kako bi promovisali govor mržnje upućen političkim neistomišljenicima, to rade kako bi skrenuli pažnju sa pravih problema, jer im očigledno nije u interesu da oni budi riješeni – navodi Hadžibulić.

Foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Jasne procedure, poštovanje poslovnika i sistem nagrade i kazne su, po mišljenju predstavnika vladajuće Sandžačke demokratske pratrije u Novom Pazaru dr Muamera Bačevca, načini za suzbijanje govora mržnje u lokalnom parlamentu.

– Kao i u odgoju tako i u političkom životu postoji samo nagrada i kazna. U lokalnom parlamentu postoji poslovnik koji jasno zabranjuje govor mržnje. Odbornik je dužan da se s poštovanjem odnosi prema kolegama odbornicima, a ako to ne čini, propisane su i odgovarajuće sankcije. Dosledna i energična primena poslovnika, kao i pravedan pristup predsedavajućeg je lek. Uz to, kao drugu stranu medalje, uvek treba pohvaliti i nagraditi najaktivnije i najkorektnije odbornike javnim priznanjem – smatra Bačevac.

I pitanje učešća žena u politici usaglasilo je stavove naših sagovornika iz redova, kako vladajuće, tako i opozicionih političkih partija u Novom Pazaru. Smatraju da bi više žena u politici uticalo na suzbijanje govora mržnje.

-Neka straživanja pokazuju da su žene sklonije kompromisu i dogovoru, te da veće prisustvo žena u politici doprinosi smanjenju političkih tenzija. S’ toga je srećna okolnost da u svakom izbornom ciklusu imamo sve više žena u političkom životu – kaže ispred Sandžačke demokratske partije dr Muamer Bačevac.

-Smatram da žene prisutne na lokalnoj političkoj sceni treba da uzmu veće ućešće u delovanju političkih partija, kako bi aktivno dale doprinos unapređenju međustranačkog dialoga, uticale na suzbijanje i javnu osudu govora mržnje. Ženska odbornička mreža, novoformirani organ Skupštine grada Novog Pazara, trebalo je do sada da ima konkretne rezultate svog delovanja po ovom i drugim pitanjima, međutim to još uvek nije slučaj – rekla je prof.dr Amela Lukač Zoranić (SPP).

Učešće žena u politici ima višestruku korist. Žene se po svom senzibilitetu razlikuju od muškaraca, zato se veoma teško usuđuju na ovaj korak, jer oni koji žele da se bave politikom moraju biti spremni i na najniže udarce. Žene se zalažu isključivo za ono u šta duboko veruju, i ukoliko se uključe u politiku, to najčešće rade zato što najiskrenije veruju da mogu poboljšati stanje u društvu – izjavila je predsednica Organizacije žena SDA u Novom Pazaru Indira Hadžibulić.

Tekst je nastao kao deo projekta “Kako zaustaviti govor mržnje”. Izradu teksta sufinansirao je Grad Novi Pazar iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Novog Pazara u 2022. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media