Toplanu na biomasu u Priboju gradi firma iz Srbije

Priboj – Konzorcijum Južna Bačka iz Novog Sada gradiće novu gradsku toplanu na biomasu u Priboju. To je rezultat tendera koji je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije.

Foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

– Izgradnja toplane po tenderu koštaće 5.250.000 EUR a nakon sprovođenja svih procedura i potpisivanja ugovora sa izvođačem, početak radova se očekuje najkasnije do jeseni, a nova gradska toplana biće u funkciji od grejne sezone 2021/22. godine – rekao je zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić.

Toplana će biti snage od osam MW na biomasu, a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje, ukupne snage 15 MW. Na taj način Priboj će uz Mali Zvornik biti prvi slučaj u Srbiji, gde se dosadašnja fosilna goriva (mazut) u sistemu daljinskog grejanja potpuno zamenjuju biomasom, navodi se na sajtu opštine.

– Kada za godinu dana nova gradska toplana na biomasu bude u funkciji, uz prethodnu rekonstrukciju dotrajalih toplovoda i podstanica, Pribojci koji se greju na daljinski sistem, imaće 24-satno kvalitetno i najmanje 50% jeftinije grejanje, jer će plaćati onoliko koliko potroše, a time će biti značajne i uštede u opštinskom budzetu – kaže Vasilić.

Pored postojećih korisnika, nova toplana omogućiće priključke i drugim potrošačima u zgradama, u kojima do sada nije bio uveden daljinski sistem toplotne energije, oni već ovih dana mogu iskazati svoja interesovanja JP Toplana u Priboju, kako bi se kroz predstojeći tender mogle nabaviti i podstanice za nove zgrade, a koje će u nekom budućem periodu stanari morati sami da finansiraju.

Krajem septembra predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, u Beogradu je potpisao trilateralni ugovor sa Ministarstvom energetike Vlade Srbije i nemačkom Razvojnom bankom KfW, o kompletnoj rekonstrukciji grejanja na daljinski sistem u Priboju.

Plan lokalne samouprave je da se u drugoj fazi energetske efikasnosti pomogne i vlasnicima individualnih domaćinstava u gradskom i prigradskom delu, sa nabavkom adekvatnh ložišta, koja će uz manju potrošnju energenata povećati kvalitet grejanja, ali poboljšati i ukupnu ekološku sliku grada, odnosno kvalitet vazduha.

Ekapija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *