Turci napravili dom za leptire na 7000 kvadrata

Кada se pomene Turska prva asocijacija za državljane Srbije  svakako su Istanbul, zatim poznata letovališta i ogromne pijace, međutim ova zemlja krije još mnogo toga za šta, kroz turističke ture, posetioci iz Srbije često bivaju uskraćeni jer turističke agencije ne nude obilazak manjih gradova i regija u unutrašnjosti Turske koji imaju izuzetan potencijal i specifičnosti po kojima su prepoznatljivi u celom svetu.

Dom za leptire u Koniji prava atrakcija za tursite iz celog sveta, foto: A.Rovčanin

Retko ko u Srbiji zna da se jedan od najvećih Tropskih vrtova leptira u svetu nalazi u Turskoj i da je smešten u regiji Anadolija  u gradu Koniji. Dva novinara iz naše zemlje Ivan Nikolić (Rina) i Alem Rovčanin (PP Media), na poziv Ambasade Republike Turske u Srbiji posetilu su ovu jedinstvenu baštu koja je izgrađena  u obliku leptira, i prostire se na preko 7.000 kvadratnih metara. Tvorci ovog kompleksa ništa nisu prepustili slučaju, pa su unutar njega napravili pravu tropsku klimu i a vrt je postao prirodno stanište brojnih vrsta leptira i insekata.

Foto: A.Rovčanin

– Kolega i ja smo ostali fascinirani, jer u tom Vrtu leptira oni slobodno lete i neki od izuzteno retkih i ogromnih primeraka vam sleću na rame, možete čak i da ih dodirnete. Doživeli smo Tursku iz jednog potpuno drugačijeg ugla. Neponovljiv osećaj, šteta je što u Srbiji nema nešto slično jer bi definitivno bilo fantstična turistička atrakcija –  rekao je novinar Ivan Nikolić iz Čačka koji je obišao ovo nestvarno mesto.

Većina leptira koji su smešteni u ovom vrtu potiču iz egzotičnih predela, pa zato temperatura varira 27 do 29 stepeni, a vlažnost vazduha je izuzetno visoka, što uzrokuje veliku temperaturnu razliku u vrtu i izvan njega.

Foto: A.Rovčanin

– U ovoj bašti koja je jedinstvena u celom svetu nalazi se 16 različitih vrsta ovih insekata, koji se mogu videti samo ako posetite delove centralne Amerike, Filipina, Maldiva, Madagaskara, Kostarike. Ovaj vrt, koji ima najveći letni prostor leptira u Europi, je zapravo dom hiljadama šarenih leptira, a najmarkantniji od svih je leptir Atlas koji se smatra najvećim na svijetu. Posetioci mogu izbliza da vide leptire i moljce kako lete, ali i da se edukuju kroz multumedijalne sadržaje razvoja insekata od začekta do ogromnik primeraka čija krila dostižu raspon i do 22 centimetra – kazao je Tarik Guckluturk ispred Ministarsva turizma Republike Turske.

Odnosi Turske i Srbije su na istorijskom vrhuncu naročito kada je u pitanju ekonomija, smatra konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol i dodaje da su tome značajno doprineli prijateljski odnosi predsednika Erdogana i predsednika Vučića.

Dobri odnosi dve države, doprineli su i tome da sve veći broj tursita iz Srbije obilazi Tursku. Pored naravno Istanbula i primorskih regija, u poslednje vreme sve popularnija je Anadolija. Grad Konija, koji se nalazi u Donjoj Anadoliji u Turskoj, definitivno se može smatrati verskim i kulturnim centrom ove regije koji obiluje mnoštvom džamija i muzeja koje vredi obići i upoznati se sa tamošnjim načinom života.

PP Media