Turistička organizacija regije Zapadna Srbija predstavila ponudu u Crnoj Gori – od Sabora trubača do aktivnog odmora u prirodi

Prijepolje/Nova Varoš/Lučani/Čačak/Užice/Čajetina – Netaknuta priroda, kulturno-istorijsko nasleđe, tradicionalno gostoprimstvo, brojne manifestacije, očekuju ovogodišnje posetioce regije Zapadne Srbije.  To je poručeno na pres konferenciji Turističke organizacije regije Zapadna Srbija povodom predstavljanja ponude za ovogodišnju letnju sezonu.

Foto: PR

Siniša Spasojević iz TO regije Zapadna Srbija kazao je da je ova regija posle Beograda najposjećenija.

– Promotivnu kampanju radimo i ovde zato što imamo veliki broj turista iz Crne Gore. TO regije Zapadna Srbija čini 12 jedinica lokalne samouprave a to su Užice, Čajetina, Bajina bašta, Nova varoš, Čačak, Prijepolje, Ivanjica, Sjenica, Lučani, Arilje, Požega i Kosijerić – naveo je Spasojević.

On je istakao da je TO Zapadna Srbija proteklih godina dosta ulagala u infrastrukturu, imamo uređenih novih 28 vidikovaca.

– Ova se regija je poznata po aktivnom odmoru i ono što je bitno je da imao i stotine kilometera urađenih pešačkih i biciklističkih staza. Sve naše destinacije su uvezane jedna između druge. Skoro da nema aktivnosti koju ne možete upražnjavati u Zapadnoj Srbiji – poručio je Spasojević.

On je najavio najznačjnije manifestacije tokom nastupajuće dva meseca. I to Arelem u Arilju od 16 do 31. jula, Zaltiborsko kulturno leto, Dinska regata Bajina Bašta od 20 do 24. jula, Zlatarfest od 29. jula do 1. avgusta, i mnoge druge.

– Kulturno istorijsko nasleđe, aktivni odmor , manifestacije u Zapdnoj Srbiji i pozivam da posetite turističku regiju Zpadana Srbija. Da bi osetili šta je čar naše regije morate malo duže da ostanete. Ali ono što je nabolje kod nas jeste naše tradicinalno gostoprimstvo i prelepa netaknuta priroda – zaključio je Spasojević.

Direktorka TO Dragačevo, Aleksandra Mitrović, kazala je da su ove godine, kao i svake prethodne, domaćin Sabora trubača, koji će trajati od 5. do 7. avgusta.

Aleksandra Mitrović direktorka TO Dragačevo, foto: PP Media

– Ove godine je Sabor trubača produkcijski preuzeo Sky music, pa se nadamo nekim lepim stvarima i inovativnoj bini. Pored Sabora trubača najavljujem i Sabor rokenrola 22. jula – kazala je Mitrović.

Napominje da joj je drago što regiju mogu da promovišu kroz zvuke trube, za koju se nada da će postati nacionalni instrument cele Srbije.

– Sabor trubača nije jedna lokalna manifestacija, već međunarodna na kojoj se održavaju međunarodna takmičenja trubačkih orkestara. Ove godine imamo 18 orekstara u takmičenju, a imamo i učešće stranih trubača – kazala je Mitrović.

Ona je pozvala sve da dođu na Sabor trubača i da upoznaju Zapadnu regiju kroz aktivni turizam.

Katarina Čubrak iz TO Zlatibor rekla je da ono što je u fokusu njihove sezone jesu novi sadržaji i atrakcije.

– U fokusu nam je aktivan odmor, Gold Gondola, koja sa svojih devet kilometara, zaista beleži izuzetnu posećenost, a posebnu pažnju turistima privlači i nova multimedijalna fontana – navela je Čubrak.

Zaltibor je, kako je istakla, planina za sve.

– Različite generacije turista pronalaze nove doživljaje, autentična iskustva i uspomene koje se pamte. Pored zdravstvenog, porodičnog i kongresnog, na Zlatiboru je sve razvijeniji sportski turizam, tako da se u narednom periodu planira i izgradnja modernog sportskog kompleksa – kazala je Čubrak.

Prema njenim riječima, nezaobilazni doživljavaju su manifestacije koje su planirane tokom ovog ljeta.

– Već u narednim danima posetioci mogu uživati u koncertima grupe Zana, Partibrejkersa, Nine Badrić… Tu su i mnoga kulturno-umetnička društva i folklorni nastupi, festivali, turniri i tako dalje – navela je Čubrak.

Poručuje da je glavni cilj da se njihovi gosti dobro odmore, zabave i ponesu lepa iskustva i uspomene sa Zlatibora.

Predstavnik TO Tara – Drina, Milan Đurić, kazao je da su u nihovoj ponudi dva jezera i reka Drina.

– Netaknuta priroda je ono čime se Tara ističe. Akcenat u letnjem periodu je na aktivnom odmoru i dosta toga imamo u ponudi. Takođe, ono što se kod nas ističe je više od deset uređenih vidikovaca – naveo je Đurić.

Kada su u pitanju manifestacije, najznačajnija i najveća je Regata, koja u pet dana okupi oko 130 hiljada ljudi.

– U tih pet dana posetioci pored Sajma domaćih proizvoda mogu uživati i u koncertima, koji će se održati u petak i subotu – rekao je Đurić i pozvao sve ljude da dođe da ih posjete.

Predstavnica TO Užice, Nevena Marić, kazala je da će ljudima koji su jugonostalgičari biti interesantno da dođu u taj grada i posjete njihov muzej.

– U dvorištu muzeja i dalje stoji Titov spomenik koji je nekad stajao na Trgu partizana. Tu je spomen kompleks Kadinjača, a možemo se pohvaliti istorijom iz Srednjeg veka, za šta je najbolji reprezent Stari grad. On je pre par godina rekonstruisan i ovog leta je otvoren za posetioce svakog radnog dana, sem utorka – navela je Marić.

Takođe, kako je dodala, imaju i ziplajn, mogućnost vožnje kajacima kanjonjom, kao i zelenu staza.

PP Media