Turistima u novovaroškom kraju na raspolaganju sve više smeštajnih kapaciteta

Nova Varoš/Zlatar – Gostima novovaroškog kraja na raspolaganju je sve veći broj smeštajnih kapaciteta. I ponuda je raznovsna pa po želji mogu konačiti u etno domaćinstvima ili luksuzno opremljenim sobama.

Foto: Privatna arhiva

Turistička organizacija „Zlatar“ u poslednje dve i po godine je kategorizovala 179 objekata, koji raspolažu sa 543 ležaja.To je oko dve trećine od ukupnog broja smeštajnih kapaciteta koji su do sada kategorizovani u novovaroškom kraju.

-Proces kategorizacije počeo je još 2017, ali se na ovom poslu intezivno radi u poslednje tri godine i, kao što pokazuju podaci, rezultati su odlični – kaže za „Varoške novine“ Branko Pucarević, direktor Turističke organizacije „Zlatar“.

Prema njegovim rečima, vlasnici apartmana, soba, kuća i seoskih domaćinstva sve više zainteresovani da svoju delatnost u potpunosti uvedu u legalne tokove.

-Benefite imaju i oni i lokalna samouprava. Vlasnici objekata, između ostalog, jer koriste mogućnost dodatne zarade kroz vaučere, a opština jer efikasnije puni kasu od naplate boravišnih taksi. Na tom polju imamo međutim, još pune ruke posla. Procenjuje se da na području opštine ima oko 2.500 ležajeva za turiste, od kojih je više od hiljadu još uvek u takozvanoj sivoj zoni i „ispod radara“ inspekcije odnosno zakona – napominje Pucarević.

Кada je kategorizacija smeštajnih kapaciteta u pitanju, nadležni u Turističkoj organizaciji i Opštinskoj upravi su najefikasniji bili tokom 2021. godine kada je u registar uveden 71 objekat, sa ukupno 214 ležajeva. Lane je katorizovano njih 55 sa kapacitetom od 170 kreveta, a u prvih osam i po meseci ove godine u legalne tokove uvedena su 53 turistička objekta koji raspolažu sa ukupno 158 ležajeva.

Među kategorizvanim objektima u ovom periodu, najviše je apartmana (ukupno 110), slede kuće (39) i sobe (25), dok su na začelju liste seoska domaćinstva ,svega pet.

U Turističkoj organizaciji „Zlatar“ kažu još da je proces kategorizacije smeštajnih kapaciteta prilično jednostavan i da se obavlja pri opštinskoj upravi. Кategorizacija je ujedno i jedan od uslova koji vlasnici moraju ispuniti da bi stekli mogućnost za prijem turista na vaučer. To znači i bolju posetu, veći broj ostvarenih noćenja i veću zaradu.

Varoške novine i PP Media