Ko je krivac a ko oštećeni u slučaju nanošenja teških telesnih povreda zbog sukoba u saobraćaju?

Prijepolje – Gradom na Limu odjeknula je vest da je zbog sukoba u saobraćaju u utorak jedno lice završilo sa teškim telesnim povredama. Policija je brzo reagovala, i u javnosti saopštila da je uhapsila V.D. iz Beograda zbog sumnje da je počinio krivično delo teška telesna povreda.

Foto: A.Rovčanin

Sa druge strane advokati Haris Lujinović i Milan Drobnjaković, branioci osumnjičenog V.D. najoštrije demantuju ove tvrdnje i kako kažu netačne informacije, plasirane preko medija direktno od strane Policisjke uprave Prijepolje i Osnovnog javnog tužilaštva u Prijepolju u kojima se njihov klijent targetira kao krivac. Oni tvrde da je njihov klijent napadnut i da se nalazi na lečenju.

– Radi tačnog informisanja, obaveštavamo Vas, ali i celokupnu javnost, da se radi o neistinitim tvrdnjama i netačnim informacijama plasiranim direktno od strane Policisjke uprave Prijepolje i Osnovnog javnog tužilaštva u Prijepolju. Za rad istine, posebno naglašavamo da naš klijent V. D., nije pobegao sa lica mesta, niti je za njime raspisana potraga, već se on radi ukazivanja lekarske pomoći, u pratnji svog prijatelja obratio u Hitnu službu MC Prijepolje radi ukazivanja pomoći, zbog povreda zadobijenih u predelu glave, kao i vrtoglavice i mučnine, koje su nastale kao direktna posledica napada na njega od strane H.A. Posebno naglašavamo da je V. D. zbog zadobijenih povreda i zadražan na hiruškom odeljenju OJ OB Prijepolje, a dana 27.09.2023.godine je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja hitno tarnsportovan i u ZC Užice, zbog sumnje da je pretrpeo potres mozga, i njegovo trenutno  zdarvstevno stanje nije poznato – navode u pisanom saopštenju Lujinović i Drobnjaković.

Oni se pitaju zašto o ovome prijepoljsko tužilaštvo i policija iz njima poznatih razloga nisu iznosili nikakvo saopštenje.

– Takođe ističemo da je još u Prijepolju, dok se nalazio na lečenju, V. D. bio izložen višečasovnom uznemiravanju od strane pripdanika MUP-a PPU Prijepolje, koji su ga protivpravno obezbeđivali i dežurali ispred njegove sobe, iako tada nije imao svojstvo osumnjičenog, čime su direktno zloupotrebili svoja ovlašćenja, a čak su i u više navrata ulazilili u njegovu sobu i dodatno uznemiravali, čime su mu dodatno pogoršavali već do tada narušeno zdravstveno stanje. Takođe, svojim bezobzirnim ponašanejm, kao i činjenicom da su  u prostorije odeljenja hirurgije OJ OB Prijepolje pripadnici PPU Prijepolje, ulazili mimo redovnog protokola i bez zaštitnih maski obzirom da je zbog ponovnog povećanja broja zaraženih od COVID-19 u Prijepoljskoj bolnici, uveden poseban režim u skaldu sa preporukama radne grupe Ministartva zdravlja RS, isti kretali bez zaštintih maski i isti su od  strane medicisnkog osobolja puštani na odeljenje hirurgije čak i u vremenu kada su zabranjene posete svim licima izuzev medicnskog osoblja i pacijenata. Ovim povodom se tada u svosjtvu punomoćnika V. D., dana 27.09.2023.godine podenskom upućenom načelniku PPU Prijepolju Kuburović Željku direktno obratio i advokat Lujinović Haris iz Prijepolja, sada branilac osumnjičenog V.D., koji je ukazao na propsute u radu policije, kao i činejnice da je V. D. već prvog dana dakle, 26.09.2023. protivpravno lišen slobode verovatno po usmenom nalogu tužialštva, ujedno i ukazavši na činjenicu da pripadnici prijepoljske policije kojima on rukovodi, kršeći preventivne mere uvedene zbog Covid 19 direktno ugrožavaju zdravstevno stanje svih pacijenata uključujući i zdravstevno stanje V. D, ali i mediicnskog osobolja – tvrde Lujinović i Drobnjaković.

I nakraju, apostrofiraju, da što se tiče navoda da je V. D. uhapšen, još jednom ističu da je njihov klijent od prvog dana, kada se kao oštećeni sa vidno zadobijenim povredama u predelu glave javio u Hitnu službu MC Prijepolje radi ukazivanja pomoći, neosnovano tretiran kao osumnjičeni i protivpravno već tada lišen slobode od strane policije a sve po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Prijepolju.

– Upavo ovakvim neistinitim, prozivoljnim i paušalnim tvrdnjama PPU Prijepolje, kao i Osnovnog javnog tužilaštva u Prijepolju, a  koje Vaši ali ostali mediji u celsoti objavljuju, se uznmemirava šira javnost, i prezentiraju netačne činjenice, zbog kog razloga  se kasnije organi javne optužbe pozivaju kako bi prema V.D. odredili zadržavanje – zaključuje se u saopštenju advokata Harisa Lujinovića i Milana Drobnjakovića.

PP Media