Turski konzul u Prijepolju najavio veću kulturnu i ekonomsku saradnju

Prijepolje – Кonzul Bašar Basol najavio je danas u Prijepolju da će se početkom juna zvanično otvoriti Кonzulat Republike Turske u Novom Pazaru u prisustvu ministara inostranih poslova obe države Mehmeda Čavušoglua i Nikole Selakovića.

Opštinska delegacija sa turskim konzulom Bašarom Basolom, foto: A.Rovčanin

Basol je danas bio u radnoj poseti opštini Prijepolje iz koga nosi najlepše utiske, jer je kako je kazao imao priliku da sa predsednikom opštine koji je „u duši umetnik” upozna sve znamenitosti ovog prelepog grada.

Кonzul Basol je najavio da će svoj prvi odmor provesti baš u Prijepolju i izrazio zahvalnost predsedniku opštine Vladimiru Babiću kao i svim njegovim saradnicima koji su mu kako je kazao, organizovali izuzetan doček, ali i konstruktivan sastanak na kojem se razgovaralo o budućoj kulturnoj i ekonomskoj saradnji.

Prvi čovek opštine Prijepolje Vladimir Babić je izrazio veliku zahvalnost Vladama Srbije i Turske koje su uspele da ostvare izuzetne kontakte kako bi se zajednički radilo na proširenju kulturnog i privrednog ambijenta u ovom delu Srbije.

On je podsetio da u Turskoj žive potomci Prijepoljaca koji nikada nisu zaboravili svoje mesto porekla, kao i da postoji značajan broj privrednika koji sarađuju sa kolegama u Turskoj.

Babić je naveo da je Turska agencija za međunarodnu saradnju TIКA u Prijepolju prisutna od 2011. godine i u tom periodu je uložila oko milion evra kroz realizaciju različitih projekata. Babić je podsetio da je u rekonstrukciju osnovne škole u Vinickoj uloženo 500. 000 evra, rekonstrukciju Doma kulture 180. 000, opremanje hirurške sale u bolnoco 30. 000, nabavku ambulantnog vozila 60. 000 I kroz razne vidove pomoći poljoprivrednicima 30. 000 evra.

Babić je istakao da opština Prijepolje trenutno ima velike probleme sa lošom komunalnom higijenom koja je prouzrokovana lošom tehničkom opremljenošću lokalnog komunalnog preduzeća, te da su se se s tim u vezi već obratili kancelariji TIКA – e u Beogradu, za pomoć pri nabavci jednog vozila za iznošenje smeća.

„Кonzul Basol je veoma zainteresovan za saradnju, a svrha njihovog dolaska i delovanja na ovim prostorima jeste produbljenje saradnje i poboljšanje privrednog ambijenta, mogu reći da smo već učinili prve korake u tom smeru i očekujemo veliku pomoć”, zaklučio je predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

GZS i PP Media