U Božetićima otvoren vrtić, u njemu 11 mališana

Nova Varoš – Nakon Akmačića i Кokinog Broda, i u Božetićima je počela sa radom mešovita grupa mališana uzrasta od tri do šest godina koji pohađaju obavezni predškolski i program ranog razvoja i obrazovanja.

Kutak za najmlađe u Božetićima

Grupu čini 11 polaznika. Program koji svakog radnog dana traje četiri sata, besplatan je za svu decu, realizuje ga novovaroška Predškolska ustanova, a odvija se u adaptiranoj prostoriji OŠ“Кnezovi Raškovići“.

Sa decom sa područja Božetića, Božetićkog Trudova, Debelje i Bukovika radi vaspitačica Danijela Drčelić, koja ističe da su se mališani u proteklih mesec dana, od kada je otvoreno ovo odeljenje, već adaptirali na novu sredinu i obaveze.

Na istom zadatku – predstavnici lokalne samouprave i Školske uprave

-Кroz obrazovni program prilagođen njihovom uzrastu, uz druženje i igru, deca se socijalizuju, što i jeste najveći značaj ovog projekta. Rad sa decom različitog uzrasta ima brojne prednosti. Ovi mlađi uče od starijih, a stariji razvijaju poseban osećaj superiornosti, ali i empatije i brige prema mlađima. Roditeljima šaljemo poruku da je mališanima mesto u kolektivu, među drugom decom, kako bi lakše i brže razvijali socijalnu i emocionalnu inteligenciju, uspešnije rešavali konflikte i učili da se prilagođavaju novim uslovima i drugarima – naglašava Drčelić i dodaje da mališani u ovoj grupi zapravo uče da budu deca, jer odrastaju pored starijih članova seoskog domaćinstva u kojima se puno radi i gde čak i najmlađi imaju obaveze.

Podršku u otvaranju mešovitog odeljenja u ovom delu opštine pružila je i lokalna samouprava.

-Ovo je važan i značajan projekat Opštine, Vrtića, božetićke Osnovne škole i Školske uprave sa sedištem u Užicu.Svi zajedno smo na istom zadatku da nam sadašnje i buduće generacije budu ostanu na ovom području, budu srećnije i obrazovanije, rad i uslovi u vaspitno-obrazovnim ustanovama što kvalitetniji, a život na selu lakši i bolji. Mališani sa sela zaslužuju da im se obezbede isti ili bar slični uslovi za kvalitetan rani razvoj baš kao i njihovim vršnjacima u gradu, kojima su, inače, svi ostali sadržaji dostupniji – kaže za „Varoške novine“ predsednik opštine Radosav Rade Vasiljević i podseća da se iz lokalnog budžeta godišnje u obrazovanje ulaže preko 100 miliona dinara, kako za redovno održavanje i infrastrukturu, tako i za prevoz đaka, nagrađe najboljim studentima i đacima, rekonstrukciju terena i igrališta, pomažu se i deca iz materijalno ugroženih porodica, daruju se pokloni povodom praznika, finansira se letovanje prvaka i mnoge druge aktivnosti.

Novoformirano odeljenje u Božetičima juče je, osim opštinskih čelnika, posetio i rukovodilac Školske uprave u Užicu Vladimir Živanović. On je ocenio da je ovo još jedan dobar primer uspešne saradnje Ministarstva prosvete I Opštine Nova Varoš.

-Cilj ove aktivnosti jeste da se među roditeljima podigne svest o značaju ranog vaspitanja i obrazovanja, koji je presudan za dalji tok razvoja ličnosti svakog deteta i njegovog budućeg školovanja. Rad vaspitača sa decom u ovom uzrastu je neprocenjim i nezamenjiv. Ovakvim inicijativama se u proces ranog vaspitanja aktivnije uključuju i opštine, koje imaju važnu ulogu u unapređenju rada vaspitno-obrazovnih ustanova. Otvaranje mešovitih grupa dugoročno pozitivno utiče i na bolji obuhvat dece pri upisu u vrtić – naglasio je Živanović.

A obuhvat dece u matičnoj Predškolskoj ustanovi je ove jeseni veći za oko 40 odsto u odnosu na pre nekoliko godina. “Paša i Nataša”, prema rečima direktorke ove ustanove Olgice Minić, trenutno ima 268 polaznika , od kojih su 105 predškolci.

-Od 15 mališana sa seoskog područja naše opštine stasalih za polazak u predškolsko, šest je sa teritorije Mesne zajednice Božetići. To je svakako mali broj, ali ako imamo u vidu činjenicu da u našoj školi ove godine nemamo prvačića, onda je i to podatak koji ohrabruje – kaže direktorka osmoljetke u Božetićima Ana Aranitović. Ona dodaje da je ova škola dobar domaćin mališanima iz Vrtića, a da veliku zahvalnost za opremanje prostorije za mešovitu grupu duguju lokalnoj samoupravi i Školskoj upravi Užice, kao i kolegama iz pojedinih vaspitno-obrazovnih ustanova iz Užica i Čajetine koji su obezbedili igračke i didaktička sredstva.

Varoške novine