U četiri opštine Zlatiborskog okruga 1500 manje nezaposlenih lica

Prijepolje – Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala u Prijepolju, koja pokriva četiri opštine Zlatiborskog okruga, Prijepolje, Priboj, Novu Varoš i Sjenicu nalazi se 10 974 lica, što je za skoro 1500 manje nego u odnosu na isti period prošle godine.

Rafeta Hajdarević direktorka NSZ Filijala Prijepolje, foto: A.Rovčanin

Prema rečima Rafete Hajdarević direktorke prijepoljske Filijale NSZ, jedan od razloga smanjenja broja nezaposlenih lica jesu aktivne mere politike zapošljavanja koje uključuju finasijsku podršku.

„Filijala Prijepolje je u prethodnoj godini sprovela sve programe i mere i preko očekivanog, i time ispoštovala sporazum koji smo potpisali početkom prethodne godine. Smanjen broj na evidenciji Nacionalne službe je svakako uključivanje u mere aktivne politike zapošljavanja jer ukupan broj lica koji je uključen kroz finansijsku podršku je 794 lica, a ako uzmemo i diriktna posredovanja, bez finansijske podrške, on je i veći i iznosi preko 1 260 lica. Izvor finansiranja je služba i opštine, od 198 miliona dinara deo od 178 miliona je učešće NSZ a ostatak lokalnih samouprava”, rekla je Hajdarević.

U toku prethodne godine najveće interesovanje je bilo za programe usmere ka nezaposlenim licima, odnosno za samozapošljavanje.

„Kada je u pitanju dodatno obrazovanje to je program Moja prva plata, dok kada su u pitanju programi za poslodavce tu su subvencije za otvaranje novih radnih mesta i obuke za poznatog poslodavca”, navodi direktorka NSZ.

Svake godine radi se analiza efektivnosti i održivosti programa i mera aktivne politike zapošljavanja.
„Na uzorku od 124 poslodavca koji su koristili subvencije za samozapošljavanje, šest meseci nakon ugovorene obaveze, preko 50 odsto i dalje radi. Takav je i rezultat kod osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva i kada je u pitanju sticanje praktičnog znanja. Kada se radi o poslodavcima i zaposlenju osoba iz kategorije teže zapošljivih tu je procenat negde 40 odsto održivosti, tako je i u delu pripravničkog i stručna praksa. Vršena je analiza i kod programa Moja prva plata i tu je ostalo u radnom odnosu 20 odsto”, kazala je Hajdarević.

Filijala Prijepolje u prethodnom periodu potpisala je 205 ugovora kroz program Moja prva plata i to 127 u Sjenici, 42 u Prijepolju, 30 u Priboju dok je u Novoj Varoši potpisano je šest ugovora.

PP Media i GZS