U Novoj Varoši dečiji plač sve se ređe čuje (video)

U cilju promocije populacione politike predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević obišao je sa saradnicima Predškolsku ustanovu “Paša i Nataša” a zatim i Osnovnu školu “Živko Ljujić” najveću u ovom kraju. On je tom prilikom simbolično mališanima podelio bedževe, sveske i tematske flajere uz poruku da svoje roditelje zamole da im daruju brata ili sestru.

Nova Varoš jednaje od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja godišnje iz skromne opštinske kase za stimulisanje rađanja i brigu o deci i porodici izdvaja 3,5 odsto budžeta. Međutim pad nataliteta sa kojim se godinama unazad suočava ova sredina odražava se u svim sferama društva pa i na obrazovne ustanove. Nekada je graju u Predškolskoj ustanovi Paša i Nataša pravilo više od tri stotine mališana sada je taj broj daleko manji.

– Trenutno imamo upisano 209 mališana, od toga je njih 56 predškolaca odnosno samo dve grupe u našem objektu i tri grupe na terenima u selima Akmačići, Božetići i Kokin Brod. Ovo je prvi put u poslednjih mnogo godina da imamo svega dve predškolske grupe što će se naredne godine odraziti i na broj odeljenja u osnovnim školama – kaže glavni vaspitač u PU “Paša i Nataša” Dana Gudurić.

Slična slika je i u najvećoj novovaroškoj osnovnoj školi Živko Ljujić gde je u školskim klupama pre samo četiri decenije sedelo oko 1800 đaka dok je sada njih svega 739.

Osnovci OŠ Živko Ljujić u Novoj Varoši, foto: www.ppmedia.rs

– Sada imamo više od hiljadu đaka manje nego što je to bilo sredinom osamdesetih godina. Uprkos značajnoj podršci lokalne samouprave porastu nataliteta, sve više ljudi odlazi iz našeg grada – tužno iznosi činjenice direktor OŠ”Živko Ljujić” Risto Popović.

Opština čini sve što je u njenoj moći kako da zaustavi migraciju stanovništva tako i da pospeši povećanje nataliteta, za ovu namenu izdvajaju se značajna sredstva iz lokalne kase, dok nesebična pomoć često stiže i od države.

– Jedna smo od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja godišnje iz skromne opštinske kase za stimulisanje rađanja i brigu o deci i porodici izdvaja 3,5 odsto sredstava od ukupnog budžeta ili u proseku oko 20.000.000 dinara. Planiramo da i u budućnosti nastavimo da aktivno ulažemo na polju populacione politike jer ulaganje u decu nije trošak, već najdragocenija investicija i zalog za budućnost – naglasava predsednik opštine Radosav Vasiljević.

Da se najmlađi pitaju Nova Varoš ne bi se sretala sada sa ovim problemom, njihova poruka upućena roditeljima je jasna, hoce brata ili sestru.

Inače na osnovu demografskih podataka prosečna starost žitelja Nove Varoši iznosi više od 47 godina što je svrstava u red onih čiji su stanovnici najstariji u Srbiji.
PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *