U Novoj Varoši grejanje po staroj ceni

Nova Varoš – Grejna sezona u Novoj Varoši počeće prema planu 15. oktobra, a lepa vest za korisnike je da preduzeće „Energija Zlatar NV“ neće bar za sada povećavati cene grejanja. Stari cenovnik biće na snazi i u prvom kvartalu predstojeće grejne sezone, a korekcije su moguće samo ukoliko dođe do poskupljenja električne energije. „Energija“ greje oko 700 stanova i pedesetak poslovnih objekata.

Foto: A.Rovčanin

-Cene energenata na tržištu su se u odnosu na lanjsku i prethodne godine, ipak, prilično stabilizovale, tako da, bar za sada, poskupljenja nisu neophodna, ukoliko ne dođe do značajnog skoka cena struje – izjavio je direktor „Energije“ Vladimir Tripković.

On je na nedavno održanoj sednici Opštinskog veća obavestio većnika i da je ovo preduzeće, čiji je osnivač Skupština opštine, do sada nabavilo oko 300 tona mazuta za kotlarnice na Branoševcu, Zebinovcu, Bagremu i kod Pošte, što je dovoljna količina za zagrevanje šezdesetak hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora u prva tri meseca grejne sezone. Obezbeđena je i dovoljna količina peleta za interne kotlarnice u Predškolskoj ustanovi „Paša i Nataša“ i Domu zdravlja, a period između dve grejne sezone su u „Energiji“, prema rečima Tripkovića, iskoristili za redovan remont mreže i postrojenja.

Individualni potrošači na sistemu centralnog grejanja, inače, uslugu isporuke toplotne energije po važećem cenovniku (bez uračunatog PDV) plaćaju svih 12 meseci po 125,65 dinara po metru kvadratnom, dok je za privredu ona značnije viša i iznosi 254,10 dinara po kvadratu.

-Od korisnika potražujemo oko 13,7 miliona dinara za isporučenu toplotnu energiju, što je prema trenutnim cenama, oko 140 tona mazuta. Fizička lica nam duguju 9,8 miliona dinara, od čega 5,9 miliona dinara potražujemo sudskim putem, dok je dug pravnih subjekata 3,9 miliona dinara. Sve to u značajnoj meri opterećuje rad preduzeća – rekao je Tripković.

Izvor: Varoške novine