U Novoj Varoši vakcinisano 1.000 građana, počinje revakcinacija

U Novoj Varoši je protiv COVID 19 vakcinisano 1.000 građana i to u najvećoj meri cepivom kineskog proizvođača. Ovih dana u Domu zdravlja započeće proces revakcinacije, a od sredine februara i nastavak imunizacije građana koji su se eletronski ili telefonom prijavili za vakcinisanje.

Dom zdravlja u Novoj Varoši, foto: A.Rovčanin

U ovdašnjoj zdravstvenoj ustanovi očekuju uskoro distribuciju dovoljnih količina cepiva i za drugu dozu i za nevakcinisane Novovarošane. U okviru službe opšte prakse organizovane su medicinske ekipe i pripremljeni vakcinalni punktovi.

-Sve je spremno za revakcinaciju. Građani će o terminu biti obaveštavani putem sms poruke. Naši sugrađani koji, ipak, nisu dobili poruku o revakcinaciji, a izračunaju da je od primanja prve doze vakcine prošao 21 dan, potrebno je da ponesu ličnu kartu i dođu u Dom zdravlja kako bi na licu mesta primili drugu dozu cepiva – pojašnjava direktor Doma zdravlja dr Branko Popović i za „Varoške novine“ kaže da je odziv građana za vakcinisanje odličan i da se takav ili još bolji trend očekuje i tokom drugog „talasa“ imunizacije.

Proces vakcinacije se, inače, kako na teritoriji čitave Republike, tako i u novovaroškom kraju spovodi bez problema i u skladu sa planovima imunizacije. Priprema i sama vakcinacija, uz pregled i konsultacije sa lekarem, ne traju duže od desetak minuta. U prvom krugu imunizacije cepivo kineskog proizvođača primili su Novovarošani koji su se putem e-uprave ili telefonskog kol centra izjasnili da im je svejedno koju će vakcinu primiti. U drugom talasu bi trebalo da počne i masovnije vakcinisanje cepivima drugih proizvođa (Fajzer, Sputnjik V, Astrazeneka), a u kom obimu zavisiće od dinamike njihove distribucije.

-I u narednom ciklusu imunizacije, Dom zdravlja će biti jedino mesto gde će se građani vakcinisati jer naša ustanova ima sve potrebne kapacitete za obavljanje ovog važnog posla, kako u kadrovskom, tako i u prostornom i tehničkom smislu – kaže direktor Popović i podseća da je imunizacija u zlatarskom kraju počela još uoči Božića kada se Fajzerovim cepivom vakcinisalo 35 zdravstvenih radnika.

Varoške novine