Prijepolje: Pre saglasnosti na poslovanje javnih preduzeća strogi nadzor Opštinskog veća

Prijepolje – Prijepoljski većnici prihvatili su plan poslovanja Turističke organizacije, uz opasku da se uvrsti izgrada petogodišnjeg plana razvoja turizma i studija tipskih objekata seoske arhitekture.

Prijepoljski većnici, foto: A.Rovčanin

Opštinsko veće dalo je saglasnost na godišnje programe poslovanja Doma kulture, Biblioteke i Muzeja. Takođe, prihvaćen je predlog za izmenu statuta tri pomenute ustanove kulture.

Da bi planovi poslovanja javnih preduzeća u Prijepolju, čiji je osnivač lokalna samouprava, bili prihvaćeni rukovodioci ustanova morali su da polože račune do sitnih detalja pred Opštinskim većem.

– Ne želimo da usvajanje planova i programa bude samo pro forme. Svaki plan i program smo detaljno proučili. Uputili smo puno pitanja i predloga direktorima javnih ustanova, kako bi se unapredio rad svih preduzeća – kaže zamenik predsednika opštine Esad Hodžić.

Turizam je važna privredna grana za opštinu Prijepolje, međutim da bi se pratio trend razvoja turizma u Srbiji i lokalna turistička organizacija, prema mišljenju većnika, u svoj plan poslovanja mora uvrstiti izradu petogodišnjeg planskog dokumenta razvoja turizma kao i studiju tipskih objekata ruralne arhitekture.

– Vrlo je jasno da su strateški dokumenti jako bitni za bilo koju vrstu planiranja. Na njima treba da se zasnivaju svi akti a samim tim i planovi i programi na godišnjem nivou. S tim u vezi smo predložili da se planira izrada plana i programa razvoja turizma za naredni period. Isto tako i izrada studije koja se odnosi na tipske objekte ruralne arhitekture – ističe Duška Bajić član Opštinskog veća.  

Dve trećine planine Zlatar, teritorijalno pripada opštini Prijepolje, pa je prema oceni Opštinskog veća i to jedna od šansi za razvoj turizma ovog kraja.

Pred većnicima naredne sedmice naći će se planovi i programi rada za ovu godinu Predškolske ustanove Miša Cvijović, Centra za socijalni rad i Komunalnog preduzeća Lim.  Biće doneta i odluka o raspisivanju konkursa za projekte iz oblasti javnog informisanja.

PP Media