U obnovu turističke infrastrukture uloženo sedam miliona dinara

Prijepolje – U minule tri godine, u turističku infrastrukturu Prijepolja je uloženo skoro 7 miliona dinara. Državnim novcem i sredstvima lokalne samouprave sagrađeni su Vidikovac na Sokolici, izletište Ravni, turistički Info centar, dok je zgrada Turističke organizacije kompletno renovirana. Deo para uložen je i u postavljanje turističke signalizacije.

Vidikovac na Sokolici, foto: A.Rovčanin

Kuća Veseličića, u kojoj su smeštene prostorije Turističke organizacije, dugi niz godina delovala je oronulo. Međutim, od 2018 godine u prizmelju objekta je umesto kafića opremljena savremena suvenirnica a kompletna zgrada je renovirana.

Zgrada Turističke organizacije Prijepolje, foto: A.Rovčanin

– Na ovom mestu, svi turisti mogu da se informišu, živom rečiju i putem propagandnog materijala o destinacijama koje u opštini Prijepolje mogu da vide. Takođe, ovde mogu da kupe po povoljnim cenama suvenire sa motivima našeg kraja – kaže direktor TO Prijepolje Nebojša Svičević.

Suveniri sa motivima prijepoljskog kraja, foto: A.Rovčanin

Vidikovac na Sokolici, sa kojeg puca pogled na grad ali i ka nekim od najlepših planina u Srbiji – Zlataru, Zlatiboru i Jadovniku, za kratko vreme postao je omiljeno mesto Prijepoljaca, ali i turista koji dolaze u ovaj kraj.

-S obzirom na nastalu situaciju, mnogi Prijepoljci rado odlaze u šetaju i vreme provode u prirodu, a prvi izbor je vidikovac na Sokolici sa kojeg se prostire prelep pogled na grad i okoline planine – navodi Svičević.

Direktor Turističke organizacije Prijepolje Nebojša Svičević, foto: A.Rovčanin

Do pre manje od dve godine, na visu Ravni debelo šiblje okivalo je parcelu na kojoj su se u vreme bivše Jugoslavije sabirali Prijepoljci i dočekivali prvomajski uranak. Novcem Ministarstva trgovine, turzma i telekomunikacija izgrađeno je moderno izletište, u nadi da se vrati nekadašnji običaj.

– Napravili smo savremeno izletište, koje smo ogradili i upotpunili dečijim mobilijarem. Međutim, najveći deo treba tek da se radi, postavljanje pečurki sa roštiljima, za šta očekujemo pomoć od resornog ministarstva, kako bi zaokružili ovu celinu – naglašava Nebojša Svičević.

Izletište Ravni, foto: A.Rovčanin

Prema proceni turističkih uposlenika, manastir Mileševu godišnje poseti oko 250 hiljada turista. Kako bi dobili informacije o svim turističkim lepotama, koje Prijepolje  pruža, od ovog proleća trebalo bi da počne sa radom turistički Info centar, koji je smešten na raskršću puteva za manastir Mileševu i Hisardžik, selo u kojem se nalazi džamija u kojoj se čuva kuran star četiri veka.

Turistički Infot centar, foto: A.Rovčanin

Značajna sredstva uložena su i u postavljanje turističke signalizacije.

– Pošto putna infrastruktura u opštini Prijepolje nije na zavidnom nivou, smatramo da je što se tiče turizma, sasvim dovoljno da se obeleže pešačke staze i staze za pojedine destinacije što smo i učinili – zaključuje Svičević.

Izgradnja turističko sportskog komleksa u Kamenoj Gori, samo je jedan od projekata koji je planiran za naredni period a čija realizacija će zavisiti o epidemiološke situacije u zemlji.

PP Media