Na hranilište Kašan od početka godine izneto 2,5 tone hrane za divlje životinje

Prijepolje – Udruženje građana Jadovnik je, krajem prošle godine, započelo realizaciju inicijative pod nazivom “Zaštitimo beloglavog supa”.  Inicijativu je podržala organizacija ORCA kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“.

Beloglavi supovi se goste na Kašanu, foto. PP Media

Članovi udruženja smatrali su da kroz ovu inicijativu mogu doprineti rešavanju problema nesanitarnog odlaganja životinjskog otpada u opštini Prijepolje i istovremeno pomoći zaštiti beloglavog supa.

– Jedna od projektnih aktivnosti obuhvatala je aktivno iznošenje otpada životinjskog porekla na hranilište Kašan. Na ovaj način teži se obezbediti “prirodna reciklaža” otpada, a cilj je i da se stanovništvo podstakne na odgovorniji odnos prema njemu. U zimskom periodu, tokom januara i februara na hraniliste Kašan iznešeno je preko 2500 kilograma životinjskog otpada čime su se poboljšali uslovi života ovih ugrozenih lešinara tokom zimske oskudacije hranom – navode iz UG Jadovnik.

Izneto 2500 kilograma grane za divljač, foto. PP Media

Ovo udruženje godinama unazad brine o zaštićenin i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama ovog područja, što je neretko veoma težak zadatak. Ipak, kako isticu članovi udruzenja, ljubav prema prirodi je ono sto je jače od svih nedaća. Ovih dana je hranilište Kašan imalo i posebnog posetioca, svima dobro poznatog- medveda Miloša koji se probudio iz zimskog sna i došao na svoj prvi prolećni obrok.

Ljubitelji Jadovnika se zahvaljuju svima koji su doprineli da se i ova zima završi bezbrizno za beloglave supove i ostale posetioce hranilista i obećavaju da će ostati istrajni u svojim nastojanjima da očuvaju Jadovnik i da ga učine sto vidljivijim svim ljubiteljima prirode i avanturizma.

PP Media