U piljarama poskupelo voće

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – I dok povrće uglavnom drži istu cenu koju je imalo i pre početka vanrednog stanja, u pribojskim, prijepoljskim i novovaroškim piljarama evidentno je poskupljenje citrusa, a najviše limuna, pomorandži i mandarina.

Nagli rast cena voća, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Prodavci to pravdaju činjenicom da upravo ovog voća nedostaje na svetskom trzištu, jer je upravo zbog njihovih bogatih lekovitih svojstava, potražnja velika. A narod, se ne žali, kupuje ono što mu treba, bez obzira na cenu.

Od uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa, u marketima i piljarama širom Srbije, došlo je do drastičnog skoka cena voća i povrća. Domaća jabuka je sa 57 dinara, koliko se plaćalo za jedan kilogram, skočila na 99 dinara, dok je cena limuna porasla sa 150 na 250 dinara.

Cena krompira je u poslednjih desetak dana duplirana i sada se kreće oko 80 dinara. Slična situacija je i sa šargarepom, kao i sa sezonskom salatom a zbog snega koji je ovog marta iznenadio povrtare očekuje se i nagli skok ranih povrtarskih kultura iz plastenika.

Što se tiče stanja u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, na sreću potrošača, cene povrća su uglavnom iste, dok su poskupeli limun, mandarine i pomarandže. Prodavci kažu da se najviše kupuje krompir, salate i južno voće.

I dok su cene južnog voća skočile, za domaće voćari ističu da nema brige. Mnogi su se uplašili kada su svoje voćnjake početkom nedelje ugledali pod snegom. Stručnjaci, međutim, ističu da se ova pojava neće loše odraziti na voćne vrste, niti će oštetiti cvetove.

– Pored toga što će doprineti većoj vlažnosti zemljišta, što je u prethodnom periodu nedostajalo, jer padavina tokom zime nije gotovo ni bilo, sneg će imati i dodatnu funkciju – izolaciju biljke. On će cvetove zapravo zaštiti od moguće pojave mraza, koji bi jedino sada mogao da ošteti voće. Pored toga, sneg i zahlađenje kod ostalih vrsta koje još nisu ušle u period vegetacije, poput malina, prolongiraće početak vegetacije, što je dobro. Jer, što je kasnija vegetacija, to je manja mogućnost da će doći do pojave mraza – ističu stucnjaci.

PP Media