U Priboju održan Evropski rafting kup

Priboj – U organizaciji Rafting asocijacije Srbije i Sportskog udruženja „ Soko- Lim“, u Priboju je održan Evropski rafting kup kategorije R-4 i treći Memorijal Aleksa Kojadinović, čiji su pokrovitelji i ove godine bili Sportski savez, Turistička organizacija i opština Priboj.

Najbolji rafteri okupili se u Priboju, foto: PP Media

Zbog pandemije COVID-19, ovo renomirano takmičenje na reci Lim je pomerano od maja u tri navrata tokom godine, kako bi na kraju u dogovoru RAS-a, učesnika i IRF-a konačno definisan datum održavanja takmičenja. Prema preliminarnim prijavama i dogovorima, učešće na EC Priboj 2020. je najavilo 20 muških i ženskih R-4 ekipa iz 5 evropskih zemalja. Usled naglog pogoršanja epidemiološke situacije u celoj Evropi, svoje učešće je do pred sam početak kupa i memorijala otkazao najveći broj ekipa, pa su organizatori u želji da sačuvaju tradiciju i uprkos gotovo nemogućim uslovima ipak održe takmičenje sa 4 prispele ekipe i tako očuvaju kontinuitet Evropskog kupa i memorijala na reci Lim.

Takmičenje u kategoriji R-4 je održano u svim IRF propisanim disciplnam – dve slalom trke, sprint, H2H i spust rekom uz IRF sudije Dragana Sretenovića –  glavnog sudiju EC Priboj 2020. i Tomić Ivana -sudiju. U takmičenju su učestvovale posade ekipa EKO LIM i SU SOKO -LIM iz Priboja, tim RK LIM LUČICE iz Prijepolja i beogradski RK  TIFRAN. Pobednik sa 972 osvojena boda je kao i prošle godine bila ekipa EKO-LIMA iz Priboja,  koja je prošlogodišnji pobednik EC Priboj 2019., čime je u  protekloj godini obezbedila laskavo zvanje reprezentacije Srbije na svim evropskim takmičenjima.  

Na otvaranju EC Priboj 2020. I 3. Memorijala Aleksa Kojadinović, predsednik Rafting asocijacije Srbije Dejan Puzović posebno se osvrnuo na značaj održavanja kontinuiteta sportskih manifestacija i u teškim vrmenima borbe sa epidemijom.

 – Uprkos činjenici da su danas ovde samo 4 ekipe, moramo izraziti zadovoljstvo i ponos da su  RAS i SU SOKO –LIM uz pomoć lokalne samouprave, Sportskog saveza i Turističke organizacije Priboj, uspeli da obezbede sve takmičarske i smeštajne uslove u pripremi ovog takmičenja uz pridržavanje svih propisanih mera zaštite od epidemije. Na žalost, pogoršanje epidemiološke slike u celoj Evropi i kod nas, je već protekle sedmice uslovilo otkazivanjem ekipa iz Evropske unije, koje zbog testova i uslova prelazaka granice i sličnih komplikacija, nisu bile u mogučnosti da dođu i ako su potvrdile svoje učešće. Dva dana pred takmičenje zbog zdravstvenih problema u svojim ekipama, naši prijatelji iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore su morali da otkažu svoje učešće jer nisu mogli da kompletiraju timove  i zbog toga je danas ovde  od 20 planiranih i prijavljenih ekipa svega 4. Mi smo odlučili da po svim propozicijama IRF-a ipak održimo takmičenje EC Priboj 2020. I obeležimo 3. Memorijal našeg Alekse Kojadinovića kao svojevrsnu pobedu sporta nad epidemijom, kao znak naše odlučnosti da ne dozvolimo da  nas čak i ovako opak neprijatelj ne pobedi i da uspemo sačuvati kontinuitet takmičenja na ovoj jedinstvenoj rafting stazi u centru grada na našoj prelepoj reci Lim i u našem gostoljubivom i sportskom Priboju. Zahvaljujemo se svim učesnicima a ujedno i pozivamo sve koji nisu mogli da dođu ove godine, da obavezno sledeće godine budu ovde sa nama na Limu i da se takmičimo i družimo sa  100-injak raftera i 20-ak domačih i stranih ekipa i da se setimo i odužimo ovom divnom mladom čoveku i rafteru Aleksi Kojadinoviću čije ime nosi Memorijal – kazao je Puzović.

U teškoj godini koja je paralisala sport u svetskim okvirima, Rafting asocijacija Srbije je uspela da zadrži na okupu sve ključne klubove i sportske radnike u ovoj grani sporta i da održi dva Evropska i jedan Državni kup u ovoj godini kao i nekoliko memorijalnih kupova i takmičenja na Ibru i Limu. U RAS-u to smatraju posebnim kvalitetom i pobedom zajedništva velike srpske rafting porodice, jer se uspelo opstati samostalno bez pomoći države i nadležnih organa i  uprkos epidemiji COVIDA – 19, teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se klubovi nalaze kao i nepravednom tretmanu RAS-a u domaćem sistemu sporta.

Zahvaljujući se na kraju svim učesnicima, IRF-u, opštini Priboj, Sportskom savezu i Turističkoj organizaciji, predstavnici RAS-a su najavili ambiciozne planove i takmičenja u sledećoj godini u kojoj bi se sa popuštanjem mera i popravljanjem epidemiološke situacije, već od marta  krenulo u nova takmičenja, proširenje srpske raftin porodice i sveobuhvatnim aktivnostima na  valorizaciji  vrednosti svih reka Srbije pogodnih za rafting sport.

G.Reković PP Media