U Priboju otvoreni Dani Danila Lazovića

Priboj – U gradu na Limu večeras je izložbom „Senke uspomena“, autora Lazara Đembera, u Galeriji Zavičajnog muzeja, otvoren osmi festival „Dani Danila Lazovića“.

Koncert i izložba na početku večeri, foto: A.Rovčanin

Autor izložbe istakao je da je ovo njegova druga izložba kojom se predstavlja na festivalu „Dani Danila Lazovića“. Ideja za nastanak izložbe proizašla je iz ljubavi prema filmskoj umetnosti, koju kako je rekao autor, gaji još od ranog detinjstva.

U okviru svečanog otvaranja Festivala, pribojska publika je uživala i u koncertu starogradske muzike (Zorana Iđuški, vokalna solistkinja i Nenad LJubenović, harmonika), dok su u programu učestvovale i glumice Tijana Maksimović i Iva Štrljić.

– Večeras sam prvi put u Priboju i posebno mi je drago što je povod mog dolaska upravo ovaj Festival i što ćemo večeras slaviti umetnost, slaviti lepu reč, lepo izražavanje, ono što greje dušu publike – rekla je glumica Iva Štrljić, dodavši da za ljudsku dušu ništa nije lekovitije od umetnosti.

Prvo veče Festivala završeno je predstavom „Ručni rad“ (igrale: Dara DŽokić, Isidora Minić, Branka Šelić). Dara DŽokić kazala je da je već drugi put na Festivalu i da se raduje ponovnom dolasku. Ovom prilikom pohvalila je Festival i njegovu istrajnost, ali je istakla i da se seća jednog od omiljenih kolega Danila Lazovića.

Festival „Dani Danila Lazovića“ traje do 25. septembra i posvećen je očuvanju sećanja na lik i delo barda našeg glumišta Danila Lazovića i govorenju poezije. Svake godine studenti iz naše zemlje i regiona takmiče se u kazivanju poezije. Ove godine takmičiće se studenti sa svih jedanaest akademija dramskih umetnosti iz regiona (Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije).

Pobednik osvaja nagradu „Povelja Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade. Ovogodišnji stručni žiri čine: prof.dr Radovan Knežević, predsednik stručnog žirija, Svetlana Drinjaković, producent, filmski i televizijski reditelj, Mina Lazarević, glumica, Andrija Milošević, glumac i Angelina Lukić, glumica i organizator smotre „Pesniče naroda mog“.

Tokom trajanja Festivala publika će biti u prilici da uživa u pozorišnim predstavama, performansima, muzičkim programima i završnoj, takmičarskoj, večeri na kojoj će gost glumac Festivala biti Andrija Milošević, muzički gost Mina Lazarević, dok će domaćin ovogodišnjeg Festivala biti glumac Andrija Kuzmanović.

PP Media