U Prijepolju izvedena pokazna vežba odbrane od poplava

Prijepolje – Javno vodoprivredno preduzeće Srbijavode zajedno sa radnicima firme Hidrotan danas su izveli prvu pokaznu vežbu odbrane od poplava na desnoj obali reke Lim u Šarampovu u okviru koje je testirana primena i postavljanje brzog mobilnog sistema, obučenost timova za odbranu od poplava ali i analizirano potrebno vreme i troškovi odbrane upotrebom mobilne opreme.

Foto: PP Media Prijepolje

Radovi na projektu dogradnje postojećeg sistema zaštite od poplava u naselju Šarampov završeni su u aprilu prošle godine, čime je ovaj deo opštine Prijepolje zaštićen od velikih voda reke Lim.Projekat je podeljen na tri deonice koje čine celinu od 593m. Izgrađena je zaštita zasnovana na kombinovanom sistemu- rekonstrukcija postojećeg sistema zaštite i modifikacijom postojećeg sistema kako bi se omogućila instalacija mobilne zaštitne opreme. Danas je izvedena prva pokazna vežba , u okviru koje je testirano vreme za postavljanje mobilne zaštitne opreme i svi elementi neophodni za stvaranje inicijalne dokumentacije koja će u budućnosti služiti za svaku intervenciju u slučaju nailaska velikih voda.

-To je zajednički posao JVP Srbijavode, nadležnih vodoprivrednih preduzeća i Štaba za vanredne situacije opštine Prijepolje. Kada se, nakon upozorenja RHMZ-a, proglasi vanredna odbrana od poplava, Srbijavode predlažu i onda zajedno se sprovodi akcija.  Nadležno je vodoprivredno preduzeće Hidrotan iz Priboja a oprema je stacionirana u skladištu firme Beton u Prijepolju. Cela organizacija je napravljena tako, da ne dolazi niko sa strane, svo ljudstvo i mehanizacija su tu, na ovom području, tako da se za sat vremena sve može pokrenuti a kroz tri sata montirati ceo sistem zaštite, pre nailaska velikih voda – navodi izvršni direktor JVP Srbijavode Darko Janjić.

Foto: PP Media Prijepolje

U poslednjih 10 godina deo naselja Šarampov sa oko 250 kuća bili su konstantno ugroženi i potpopljeni 6 puta. Tokom tih poplava, oko 1000 građana Šarampova i 3000 građana u susednim selima bili su odsečeni od grada i nisu imali uslove za normalan život, zato je izgradnja obaloutvrde sa mobilnim sistemom zaštitne opreme od nemerljivog značaja za Prijepolje, ističe predsednik opštine Vladimir Babić.

– Pokušaćemo u narednim danima u najnižim kotama da postavimo mobilne zapreke koje nećemo sklanjati do maja i nadam se da ćemo tako trajno rešiti problem plavljenja ovog područja. Ovo nije jedini projekat koji Srbijavode realizuju na teritoriji opštine Prijepolje. To je obaloutvrda Zaluga, Brodareva, zaštita ispod Stanjevina i radiće se obaloutvrda ka manastiru Mileševi uz izgradnju modernog kolovoza sa biciklističkim stazama i šetalištem. Hvala Srbijavodama i Vladi RS što konačno imamo ovako velike investicije  kako u putnu infrastrukturu tako i druge velike projekte – kaže predsednik opštine Vladimir Babić.

Inače, radovi na izgradnji zaštitnog sistema finansirani su bespovratnim sredstvima obezbeđenim Projektom upravljanja slivom reke Drine na zapadnom Balkanu iz fondova za ekološke i klimatske promene posredstvom Svetske banke. Radove na rekonstrukciji obaloutvrde izvodila je šabačka firma „Jugokop Podrinje“, dok je kao podizvođač angažovana prijepoljska firma „Beton“. U toj firmi će se i čuvati oprema, a nadležnost nad njenim postavljanjem imaće preduzeće „Hidrotan “. Vrednost radova je 93 miliona dinara.

PP Media