U Prijepolju obeleženo pola veka izgradnje pruge Beograd – Bar: U znak sećanja na dobrovoljni omladinski rad na Železničkoj stanici otkrivena spomen ploča

Prijepolje – Dolaskom nekadašnjih učesnika radnih akcija, koji su pre pet decenija učestvovali u izgradnji pruge Beograd-Bar i otkrivanjem spomen-ploče na glavnoj Železničkoj stanici u Prijepolju, danas je obeležen  veliki jubilej, pola veka izgradnje pruge koja povezuje Beograd i Bar.

Foto: A.Rovčanin

U znak zahvalnosti svim Prijepoljcima koji su učestvovali u izgradnji pruge koja povezuje glavni grad Srbije sa primorjem Crne Gore, Udruženje učesnika ORA „Beograd-Bar“ će večeras predsedniku Opštine Prijepolje Dragu Popadiću uručiti zahvalnicu za aktivnosti u realizaciji obeležavanja ovog značajnog jubileja.

Foto: A.Rovčanin

Nakon srdačkog dočeka nekadašnjih akcijaša, graditelja pruge Beograd – Bar, koji su jutros krenuli brigadirskim jubilarnim vozom iz glavne železničke stanice Beograd u Prokopu put Prijepolja, zamenik predsednika pštine Prijepolje Elvin Banjica, je u svom govoru naveo da postavljanje spomen ploče svedoči o jednom važnom jubileju vezanom za dobrovoljni omladinski rad.

– Ovom pločom potvrđujemo 50 godina postojanja Omladinske radne akcije koja je organizovana na Jabuci. Neka nam ova ploča svedoči o ovom veoma važnom jubileju i  neka sve putnnike koji se nađu na ovoj stanici podseća na neizmerljiv doprinos koji su mladi dali na izgradnji pruge Beograd – Bar – istakao je Banjica.

Foto: A.Rovčanin

Vozom, simbolično nazvanim „Jubilarni brigadirski voz“, u Prijepolje su došli članovi Udruženja učesnika omladinske radne akcije „Beograd-Bar“, na čelu sa svojim predsednikom Velizarom Popovićem.

– Srećan sam što se nalazim među dobrim ljudima koji su mi ostali u sećanju od pre 50 godina kada smo u ovom delu zemlje gradili prugu. Nosim izuzetne utiske iz Prijepolja i sveukupno smo imali jedan veoma lep odnos sa meštanima i učestvovali smo u kulturno-umetničkim programima, zajedničkim za akcijaše i za građane – naveo je Popović.

Foto: A.Rovčanin

Tokom petogodišnjeg trajanja ove radne akcije radilo je 12.500 brigadira svrstanih u 234 brigade.

Izgradnja pruge Beograd – Bar bila je najveći građevinski poduhvat te vrste u Evropi, a prugu je svečano otvorio predsednik tadašnje SFRJ Josip Broz Tito trodnevnim putovanjem od Beograda do Bara 30. maja 1976. godine.

PP Media