U sredu nastupa Kurban bajram, jedan od dva najveća praznika Islama

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Muslimani širom sveta, pa tako i u Srbiji sutra će obeležiti jedan od svojih najvećih praznika, prema takvimu ( kalendaru ) Rijaseta Islamske Zajednice Srbije, Kurban bajram nastupiće sutra, a njegovo obeležvanje počeće obavljanjem Bajram namaza koji će se obaviti sutra ujutru nakon izlaska sunca.

Foto: A.Rovčanin

Prema islamskoj tradiciji prvog dana Kurban bajrama završavaju se ceremonije hodočašća Kabe u Meki, kojima svake godine prisustvuju milioni vernika iz celog sveta.

U toku dana Kurban bajrama, vernicima je propisano klanje kurbana i njegovo deljenje sa ljudima lošeg imovinskog stanja, rodbinom i komšijama.

Kurban na arabskim jeziku doslovno znači približiti se nekome ili nečemu. Pa prema tome onaj ko kolje kurban približava se Gospodaru, a samom tim činom se prvenstveno iskazuje zahvalnost Allahu dž.š. na blagodetima koje je podario ljudima.

Kurban bajram je propisan i kao dan veselja za muslimane koji uključuje obilazak rodbine, komšija i prijatelja. Prema verodostojnim izvorima, bajrami su prilike za vernike da čine što veći ibadet i da time zasluže oprost Allaha.

PP Media