Uručeni ugovori po programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova – pogodnosti za socijalno ugrožena domaćinstva

Prijepolje – U Ministarstvu rudarstva i energetike uručeni su ugovori lokalnim samoupravama koje su dobila sredstva u ovogodišnjem programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova. Predsednik opština Prijepolje Drago Popadić rekao je da oni više godina učestvuje u ovakvim projektima i to sa značajnim sredstvima.

Foto: A.Rovčanin

„Ove godine smo izdvojili 9 miliona, a ministarstvo 21 milion i među opštinama smo koja izdvaja i dobija najviše sredstva za te mere. Ovo se pokazao kao dobar program jer imamo dosta zainteresovanih sugrađana, a samim tim smanjujemo potrošnju električne energije. Naravno potrudićemo se da potrošimo sredstva i iz prošlogodišnjeg programa a ovih dana očekujemo saglasnost na ugovore sa građanima kako bi ih potpisali. Ovogodišnji program razlikuje se samo u tome što je oko 3,5 miliona izdvojeno za socijalno ugrožene porodice i oni će imati povoljnije uslove, odnosno oni će finansirati samo 10 odsto”, rekao je predsednik opštine dodajući da kao i prošle godine jedno domaćinstvo će moći aplicirati za više mera.

Predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić, foto: A.Rovčanin

Popadić je pozvao ministarsku da prisustvuje potpisivanju i podeli 130 ugovora od prošle godine. Najbitniji projekat za Opštinu Prijepolje je svakako sporazum za izgradnju toplane na biomasu, za koju je lokacija već obezbeđena.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike tom prilikom je istakla da je program energetske sanacije domaćinstava projekat koji je, možda i više od drugih projekata, direktno usmeren ka građanima i tiče se svakog stanovnika naše zemlje.

Ona je ukazala na to da će na ovogodišnjem javnom pozivu još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština, među kojima su prvi put i opštine sa Kosova i Metohije – Gnjilane i Kosovska Mitrovica, moći da dobiju subvencije za energetsku efikasnost.

PP Media i GZS