Uz blagoslov počivšeg mitropolita Amfilohija knjiga “Hram u Poblaću – Кrajčinovići, od Nemanjića do danas” ugledala svetlost dana

Priboj – Sa prvim danima Nove godine svetlost dana ugledala je knjiga Кrajčinovići, od Nemanjića do danas”.

Pisanje knjige prošle godine blagoslovio je blaženopočivši mitropolit Amfilohije.

U knjizi su objavljeni do sada ne objavljivani podaci o ovom značajnom kulturno – istroijskom spomeniku odnosno pravoslavnom hramu „Sv. Arhangela Mihaila”.

Кnjiga je napisana u tri dela: prvi deo opisuje Srpsku pravoslavnu crkvu na teritoriji Poblaća, drugi deo opisuje hram Svetog Arhangela Mihaila u Poblaću i treći deo opisuje Arheološko istraživanje na nekropoli na kojoj se nalazi hram.

Pogovor knjizi napisala je arheolog Marina Bunardžić.

Autor je naš poznati istoričar Vito Nikolin Radović, poreklom iz sela Кneževa Rijeka u MZ Кrajčinovići. Ovo je njegova deseta knjiga, a uveliko radi na pripremi građe za knjigu o prošlosti pribojskog kraja.

Izdavač je Društvo srpskih rodoslovaca “Poreklo” iz Beograda.

Da bi knjiga ugledala svetlost dana, pomogli su dobrotvori, privatni preduzetnik Vujadin Vujo Radović iz Sjeverina i protojerej krstonosac Lazar Pajić, koji služi u hramu u Sastavcima.

Кnjiga „Hram u Poblaću – Кrajčinovići od Nemanjića do danas” još nije u slobodnoj prodaji, a svi zainteresovani moći će je naći u pribojskim kulturnim ustanovama, Zavičajnom muzeju i Gradskoj biblioteci, kao i u Crkvi u Poblaću.

PP Media i GZS

One thought on “Uz blagoslov počivšeg mitropolita Amfilohija knjiga “Hram u Poblaću – Кrajčinovići, od Nemanjića do danas” ugledala svetlost dana

 • Витомир Радовић

  on

  Поштовани,
  у овој објављеној вијести пише:
  “Autor je naš poznati istoričar Vito Nikolin Radović”…
  Ја сам аутор књиге, просвјетни радник, али нијесам историчар, истраживач сам и бавим се истраживачким радом српске историје и културе.

  Толико, само да се зна права истина.

  Велики поздрав
  Витомир Николин Радовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *