Vladika Atanasije: Da praštamo i da nama bude oprošteno

Prijepolje – Vladika mileševski Atanasije pozvao je vernike da tokom Velikog posta, koji počinje sutra, obrate pažnju na hrišćansku ljubav jer, ako nju postignu, kaže, onda će lako postići sve drugo što im je potrebno. Vladika je služio svetu arhijerejsku liturgiju u paraklisu Svete Кasijane manastira Mileševa.

Vladika mileševski Atanasije, foto: A.Rovčanin

Uvodeći prisutne u predstojeći Veliki post vladika Atanasije je rekao da je post svojstven hrišćanskom životu, da je poseban i usmeren ka Vaskrsu. Vladika navodi da post treba da nas dovede do najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, da Vaskrsenje Hristovo proslavimo na najdublji, najširi i najsveobuhvatniji način, tako da i mi budemo učesnici Hristove pobede nad smrću, nad đavolom, nad svakim zlom i propadljivošću.

– Post treba da bude spojen sa molitvom, sa radom i sa čitanjem Svetoga Pisma i druge korisne literature. Iako se postu daje tako uzvišeno mesto, zajedno sa molitvom i radom u hrišćanskom životu, danas je čitanje iz Svetog Pisma naglasilo još nešto više od posta, od čega nam zavisi naše večno spasenje, a to je praštanje. Mi svi možemo pomoći jedni drugima i to tako jednostavno, na tako lak način, tako što im nećemo uračunavati ako i nešto pogreše prema nama, nego im praštati. Nećemo beležiti tuđe grehe prema nama. Ako budemo praštali drugima onda će i Otac naš Nebeski oprostiti i nama sagrešenja naša – kazao je vladika mileševski Atanasije.

Da praštamo i da nama bude oprošteno. Neka nam Gospod da snage i da praštamo i da prihvatamo oproštaj od drugih. Neka nas Gospod osposobi za sve što je dobro u toku ovoga posta. I da u toku ovog posta postanemo obnovljeni duhom i telom, obnovljenog zdravlja i svih duhovnih sila, naglasio je vladika Atanasije.

PP Media