Vladika Atanasije: Svetitelji su kao zastave i putokazi

U slavu sveštenomučenika i patrijarha Gavrila, ktitora manastira Dubnica, služena sveta arhijerejska liturgija.

– Sveštenomučenik i patrijarh Gavrilo čuje naše molitve i nama dodaje mudrost, hrabrost i snagu da se držimo puta koji nam je krčio, kao i ostali svetitelji…

Ovo je, pored ostalog, istako vladika mileševski Atanasije u manastiru Dubnica, u Božetićima, u besedi 26. decembra, nakon svete argijerejske liturgije, pričešća i lomljenja kolača u slavu i čast sveštenomučenika Gavrila, srpskog partijarha iz loze Raškovića, ktitora ove svetinje.

– Istorija nas uči da što su teža vremena – to Bog daje da neko više zasvetli. To je isto kao i u velikim bitkama: što su teže – to je potrebno da se više izdigne zastava, da se bolje vidi. U vreme kad su hrišćani ubijani samo zato što su hrišćani, zasijala su petorica mučenika, koji se slave na ovaj dan, da pokažu da su hrišćani, da se mogu pravilno vrednovati stvari, pa su umesto zemaljskih vrednosti – izabrali večno, nebesko trajanje, da tako ohrabre i druge, da hrišćanima put bude poznat, jasan, prokrčen – naglasio je episkop mileševski.

Ističući da naši svetitelji sijaju kao zastave, da su putokazi, da zastave svetle, okupljaju, objediljuju, usklađuju, pa ono što je bilo rasuto – biva usaglašeno, episkop je podsetio:

– Hrabri i vjerni preci naši su krčili put sebi i potomcima, rodu i plemenu.Ljudi koji zasvijetle – bili su uzdizani visoko, kao svetle zastave. Među takvima su Sveti Sava, knez Lazar, desopot Stevan Lazarević, patrijar Gavrilo.Njega je Bog uzdigao da možemo sagledati vjeru koju je držao i propovedao, za vrednosti koje je postradao. Njega su Agarijani u Brusi osuduli da promeni vjeru, ali nije hteo da da Hrista ni za šta, krčeći put generacijama i zato je obešen. Postradao je za Gospoda Hrista i rod pravoslavni i živi večno, moćno, u carstvu nebeskome…

Po završetku liturgije, u kojoj je sasluživalo više monaha i sveštenika Mileševske eparhije, episkop Atanasije je rekao:

– Osobito mi je drago što je sa nama prelomio kolač i učestvovao u molitvama vladika Filaret, koji je uložio mnogo truda i rada u vremenu kad je bio na čelu Mileševske eparhije.
Nakon trpeze ljubavi, koju je pripremila grupa poštovaoca Dubnice iz Stopanje, Trstenika i Vrnjačke Banje (domaćini su slave i iduće godine), episkom Atanasije i umirovljeni vladika Filaret, koji od nedavno boravi u Dubnici, zadržali su se u dužem razgovoru u manastirskom konaku.
Izvor: Zlatarinfo D.Gagričić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *