Vojska Srbije prikazaće svoje pojačanje na združenoj vežbi Sadejstvo 2020

Sjenica – Dejstvo raketnog sistema PVO “Pancir S1” i borbenih helikoptera Mi-35 – “ubica tenkova” na ciljeve na zemlji, uz paljbu raketama vazduh-zemlja “migova 29” i desante padobranaca, biće samo deo programa združene vežbe Vojske Srbije “Sadejstvo 2020”, koja će u subotu biti održana na poligonu na Pešterskoj visoravni.

U manevrima, kakvi po broju podignute ratne tehnike nisu skoro viđeni u Srbiji, učestvovaće oko 2.800 pripadnika oružanih snaga, 150 borbenih vozila i sistema i više od 40 letelica.

Domaća javnost prvi put će videti na delu borbene bespilotne letelice nedavno nabavljene u Kini, kao i dejstvo modernizovanih sredstava vojne tehnike. Subotnja vojna vežba, kako najavljuju u vojnom vrhu, biće smotra najsavremenije tehnike i naoružanja Vojske Srbije, ali i prilika da javnost oceni napredak procesa modernizacije oružanih snaga. Njen cilj je prikaz obučenosti komandi i jedinica u rešavanju vatrenih zadataka, sa težištem na vazduhoplovnoj podršci kopnene vojske.

Na Pešterskoj visoravni već danima je stacionirano više od 1.000 pripadnika vojske, koji se uveliko pripremaju za scenario vežbe. Uprkos promenljivom vremenu i snažnom vetru, Pešterom tutnje eksplozije bojevog gađanja, a poligon nadleću avioni i helikopteri. Pripreme za vežbu obišli su juče ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović.

Kako najavljuje rukovodilac vežbe brigadni general Željko Bilić, na “Sadejstvu 2020” biće prikazano dejstvo novih sistema u VS.

– Avioni “mig 29” posle punih 20 godina dejstvovaće raketama vazduh-zemlja, a pokazaće svoje mogućnosti i u varijanti zaštite vazdušnog prostora. Helikopteri Mi-35 premijerno će dejstvovati raketama “ataka” i moćnim topovima kalibra 23 milimetara. Ostali vazduhoplovi – “orao”, “supergaleb G4”, kao i helikopteri, dejstvovaće vođenim i nevođenim projektilima – objašnjava general Bilić.

Sedam segmenata

Subotnja vežba biće izvedena u sedam segmenata. U njima će biti prikazano ostvarivanje prevlasti u vazdušnom prostoru, izviđanje uz pomoć dronova, upotreba lovačke avijacije na bojištu, kao i vatrena priprema napada na zemlju. Avioni će, prema scenariju manevara, pružiti zaštitu upadu kopnene vojske u neprijateljsku silu, a prikaz će biti završen vazdušnim desantom iz aviona i helikoptera.

U vežbi će učestvovati 63. padobranska brigada, čiji će pripadnici izvesti desant iz aviona An-26 i helikoptera Mi-17, kao i iz transportnog aviona An-26. Protiv zamišljenog neprijatelja na zemlji “borbu” će povesti pripadnici 72. brigade za specijalne operacije. Svoju snagu pokazaće i hibridni artiljerijsko-raketni sistem “Pasars”, koji će uskoro preuzeti zadatke zaštite jedinica na zemlji.

Snagu i moć pokazaće i modernizovani tenk M-84 AS1, koji je zahvaljujući domaćim stručnjacima tehnološki unapređen. Pojava ovog tenka biće i javna promocija projekta koji je vojni vrh stavio među svoje prioritete za sledećih nekoliko godina. Osim komandno-informacionog sistema i komunikacionih i računarskih sistema, tenk je opremljen i novom borbenom stanicom na daljinsko upravljanje i neuporedivo boljom zaštitom oklopa.

U manevrima na Pešteru učestvovaće najsavremenija borbena tehnika kopnene vojske. Svoje mogućnosti pokazaće samohodna haubica “nora”, vozila “lazar 3”, sistem “Polo”, borbena vozila pešadije, modernizovani BOV, kao i sredstva koja razvija domaća namenska industrija. U ovom krugu su digitalizovani sistem “Oganj”, “Morava”, “Gvozdika”…

Novosti