Za aktivne mere zapošljavanja opština Prijepolje izdvojila 10 miliona dinara

Prijepolje – Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović boravio je u radnoj poseti Prijepolju. Nakon sastanka sa opštinskim rukovodstvom i razgovora sa direktorkom prijepoljske Filijale NSZ on je obišao i prostorije lokalnog Centra za socijalni rad.

Direktor NSZ Zoran Martinović sa opštinskim rukovodstvom, foto: PP Media

„Sumirali smo sve indikatore koji predstavljaju jasnu sliku na tržištu rada i moram reći da mi nismo imali one potrese koji su bili logični da će se dogoditi u slučajevima pandemije i vanrednog stanja. Prošli smo mnogo bolje nego neke razvijenije zemlje. Stopa nezaposlenosti nam je i dalje ispod 10 odsto. Ono što je zanimljivo je da je broj lica koji su dolazila iz radnog odnosa zbog otpuštanja manji na nivou Srbije za 9 odsto u odnosu na 2019. Oblasti uglavnom iz kojih lica dolaze su ugostiteljstvo, turizam, delovi trgovine, putnički saobraćaj, hotelijerstvo odsnosno svi oni koji nisu mogli da rade punim kapacitetom”, rekao je Martinović.

Prema njegovim rečima u prvom kvartalu ove godine ipak će doći do povećanog otpuštanja, jer se to vidi po dosadašnjim parametrima iz januara prethodnih godina.

„Vlada RS će doneti i dodatni paket mera a mi ovih dana radimo u pripremi i za programe zapošljavanja i za pomoć privredi. Puna stabilnost na tržištu prošle godine je upravo zbog pomoći Vlade u vidu isplata zarada zaposlenima”, kazao je Martinović.

Zamenik predsednika Opštine Prijepolje Esad Hodžić rekao je da su danas razmotrili ideje i planove koje ima lokalna samouprava.

„Za ovu godinu opredelili smo 10 miliona za mere akcionog plana za zapošljavanje. Nama je u cilju zapošljavanje većeg broja ljudi različitog obrazovnog profila, kako sa najnižom stručnom spremom zbog rešavanja problema u komunalnoj higijeni tako i sa visokim obrazovanjem zbog poslova u opštinskoj upravi. Mi smo konkurisali kod Tike sa dva projekta, prekvalifikacije slabozapošljivih kategorija pre svega žena preko 40 godina. Dobili smo informacije da je deficit konfekcijskih radnika, tako da ćemo time ublažiti ovaj problem. Drugi projekat je iz oblasti metalne industrije, odnosno prekvalifikacija za varioce. Nadamo se da ćemo dobiti potvrdne odgovore kako bi doprineli da privreda dobije kadrove koji će moći da odgovore na zahteve poslodavaca”, rekao je Hodžić.

GZS i PP Media