Za energetsku sanaciju 10 miliona dinara, uskoro javni poziv

Nova Varoš – Odbornici Skupštine opštine Nova Varoš u sredu 30. avgusta razmatarće i Predlog pravilnika o sufinaniranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u okviru projekta „Čista energija i energetska efikasnost za građane Srbije“.

Ilustracija,foto: A.Rovčanin

Ukoliko predlogženi pravilnik bude usvojen veoma brzo biće raspisan javni poziv za privredne subjekte koji će izvoditi radove, kao i javni poziv za građane koji će ove godine moći da računaju na znato više sredstava nego predhodne dve.

Za energetsku sanaciju kuća i stanova u novovaroškom kraju lokalna samouprava i država obezbedili su ove godine ukupno 10 miliona dinara subvencija. Ministarstvo rudarstva i energetike je u okviru novog programa energetske sanacije putem konkursa odobrilo za Novu Varoš pet miliona dinara, koliko će biti izdvojeno i iz opštinskog budžeta. Osim zamene stolarije, za koju je poslednjih godina najveće interesovanje, biće subvencionisano još osam drugih mera.

-Кao i prošle, građani će i ove godine osim za zamenu stolarije moći da konkurišu i za pomoć u postavljanju termičke izolacije spoljnih zidova i tavanica, postavljanju termičke izolacije ispod krovnog pokrivača, za nabavku i instalaciju kotlova na prirodni gas i biomasu i zamenu radijatora, kao i za nabavku i ugradnju solarnih kolektora, toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema. Кako bi se ubrzala procedura, zahtevi će se rešavati odmah po podnošenju. Novina je i da će zahtevi za subvenciju moći da se podnose tokom cele godine odnosno sve do utroška opredeljenih sredstva- izjavila je nedavno za „Varoške novine“ Marijana Đokić, pomoćnica predsednika opštine Nova Varoš za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Pomoć države za energetsku sanaciju ove godine dobila je 131 lokalna samouprava u Srbiji. Ministarstvo energetike je obezbedilo blizu milijardu dinara subvencija, a opštine i gradovi oko 800 miliona.

-Država i lokalna samouprava zajedno pokrivaju do 50 odsto troškova investicije domaćinstva, a građani koji se opredele za dve ili više mera subvencijama mogu pokriti i do 65 odsto troškova, što je jedna od novina u odnosu na predhodne godine. Više od 8.000 domaćinstava u Srbiji će na ovaj način moći da smanji potrošnju energije usvojim kućama i stanovima – izjavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Ovo je treća godina kako država i opština subvencionišu radove na energestkoj sanaciji domaćinstava. Prve je u Novoj Varoši pomoć u zameni stolarije dobilo 21 domaćinstvo, dok je prošle na javni poziv za sufinansiranje devet mera stiglo 55 prijava, za koje je bilo opredeljeno ukupno 6,4 miliona dinara. U nadležnom ministarstvu kažu da je do sada oko 20.000 domaćinstava u Srbiji energetski sanirano zahvaljujući ovim merama, a da će u narednih pet godina koliko traje program „Čista energija i energetska efikasnost za građane Republike Srbije“ oko 50.000 domaćinstava imati priliku da dobije subvencije.

Izvor: Varoške novine