Za novu malinu 120 dinara

Pojedini otkupljivači „crvenog zlata“ u užičkom kraju uveliko potpisuju ugovore sa poljoprivrednicima za otkup naredne berbe, a ponuđena je akontna cena od 120 dinara za kilogram prve klase novog roda. Hladnjačari su izračunali da troškovi proizvodnje jednog kilograma maline iznose 81 dinar, pa smatraju da u njihovoj ponudi ima mesta za zaradu svih u malinarskom lancu.

Najveći izvoznik malina i smrznutog voća u Srbiji „Sirogojno kompani“, izašao je pred poljoprivrednike sa ovakvom računicom, koja podrazumeva preuzimanje malina na terenu.

– Krajnju otkupnu cenu će odrediti tržište. Sada je najvažnije da proizvođači poštuju osnovne higijenske zahteve jer kontrole otkrivaju sve greške: potrebno je prekinuti sa orošavanjem zasada vodom iz neispravnih izvora, važno je strogo kontrolisati, pravilno upotrebljavati i evidentirati upotrebu pesticida, voditi strogo račna o higijeni prilikom berbe i transporta… – ističe Rade Ljubojević, vlasnik pomenute kompanije i potpredsednik Privredne komore Srbije – Uslovi izvoza su strogi. Primera radi, mi smo samo za kontrole na granici prošle godine platili oko 75.000 evra.

Agronomi ističu da za izvoznike i prerađivače važe najstroži evropski i globalni standardi, ali je nužno da i poljoprivrednici usvoje dobru proizvođačku praksu i prihvate deo odgovornosti.

– Nažalost, „Global gap“ standard je kod nas još u povoju, a to je u stvari obaveza poljoprivrednika koju hladnjačari zasada uspevaju da „pokriju“ zajedničkom sertifikacijom svojih kooperanata – ističe agronom Sandra Tomonjić. – Ovaj standard predstavlja kontrolisanu proizvodnju, gde je upotreba pesticida kontrolisana, higijena propisana, ali se vodi računa i o dobrobiti radnika i zaštiti životne sredine. Važno je da se svi radovi u zasadima detaljno evidentiraju, jer je istorija parcele tada vidljiva, a bezbednost i ispravnost hrane zagarantovane.

KO DOPREMI SAM DOBIJA 137 DINARA

Ukoliko uzgajuvač želi da rod dopremi do jedne od hladnjača „Sirogojno kompanija“, akontna cena je viša i iznosi 137 dinara. Međutim, otkupljivači ističu da rod mora zadovoljiti sve strože zahteve stranih tržišta, kako se ne bi ugrozio opstanak najpoznatijeg srpskog poljoprivrednog „brenda“.

Novosti