Zahuktava se kampanja za izbor novog Bošnjačkog nacionalnog veća

Do 4. novembra i izbora za savete nacionalnih manjina ima još mesec i po, prijavljivanje traje do 20. oktobra, a kampanja za izbor novog Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u Sandžaku uveliko se zahuktava. Izbor za BNV dosad je bio vrlo neizvestan, a kampanja je uvek žešća nego za lokalne i republičke izbore. U prošlim kampanjama bilo je puno teških reči, rizičnih skupova, pa i fizičkih obračuna.

U Sandžaku deluju tri političke opcije, od kojih svaka želi i kontrolu nad BNV. Mada iz Ljajićevog SDP naglašavaju da neće imati svoju listu i da nisu zainteresovani za učešće u novom BNV, jer za ovu partiju osim Bošnjaka glasaju i Srbi, očekuje se da će, poput SDA Sulejmana Ugljanina i SPP Muamera Zukorlića, i SDP Rasima Ljajića ipak imati neku listu koju će bar moći da podrži.

Dosad su proglašene liste „Samoopredeljenje – Sulejman Ugljanin“, iza koje će sa kompletnom strukturom i kadrovima stati SDA, i lista „Matica Bošnjaka – akademik Zukorlić, muftija“, koja računa na podršku Stranke pravde i pomirenja (SPP), jednog dela Islamske zajednice, Internacionalnog univerziteta i mnogobrojnih nevladinih organizacija. Obe liste imaju po 35 kandidata, koliko će u BNV biti većnika.

Mediji u Novom Pazaru spekulišu i da će Ljajićev SDP stati bar iza dve liste koje će se, takođe pod raznim imenima, pojaviti na izborima. Pominje se da će jedna lista nositi naziv „Stari dedo“ (lik sa društvnih mreža), a drugu bi trebalo da formira poznati profesor i bivši političar iz ovog kraja. Ovi navodi dosad nisu ni potvrđeni ni demantovani, a moguća su i druga iznenađenja.

Veruje se da će se Ugljanin i Zukorlić žestoko boriti za svaki glas, a da će jezičak na vagi biti upravo Ljajićev SDP. Ljajić je, inače, više puta najavljivao da neće podržati Zukorlića.

– Apelujem da tokom kampanje jezik Bošnjaka bude etičan i estetičan, da se ne svađamo i optužujemo, da se liste takmiče svojim programima a ne teškim rečima – naglašava dr Šefket Krcić, profesor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Sadašnji saziv BNV čine većnici bliski Ugljaninu, koji su većina, i većnici bliski Zukorliću, koji su opozicija.
Izvor: Večernje novosti i PP Media