Zapošljavanje mladih u opštini Prijepolje kroz razvoj voćarstva

Prijepolje – U prijepoljskoj opštini u toku je realizacija  projekta  „Zapošljavanje mladih u prijepoljskoj opštini kroz razvoj voćarstva “ koji realizuje Udruženje Nova vizija u partnerstvu sa kompanijom „ES Komerc“  i u  saradnji sa  Kancelarijom za mlade opstine Prijepolje. projekat je podržalo  Ministrstvo omladine i sporta Republike Srbije. 

Voćnjak porodice Varaklić u Sedobru kod Prijepolja, foto: PP Media

Deset  učesnika (mladi do 30 godina) po završetku teorijske i praktične obuke dobiće sertifikovane  sadnice šljiva  čačanskog sortimenta i potpisati Protokol o saradnji sa  kompanijom ES komerc o otkupu i plasmanu šljiva i proizvoda od njih. Cilj projekta je da kroz kvalitetnu neformalnu edukaciju, praktičan rad, studijske posete, uspostavljanje partnerskog odnosa sa biznis sektorom i obezbeđivanje početnih sredstava za započinjanje biznisa pomogne mladima iz prijepoljske opstine da pokrenu sopstvenu proizvodnju šljiva i proizvoda od njih.

Foto: PP Media

U prijepoljskoj opštini veoma je prisutna tradicija gajenja šljiva. Prema podacima Uprave za trezor na području opštine Prijepolje pod proizvodnim zasadima šljive nalazi se preko 1.000 hektara. Prema zvaničnim podacima, kojima raspolaže Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i privredu, ovom vrstom voćarstva bavi se preko 2.700 registrovanih gazdinstava. Međutim, stvarni pokazatelji su dosta niži i daleko su od statističkih podataka. Navedeni podaci se uglavnom odnose na stare zasade šljive, podignute pre 50, 60 godina sorte požegača u narodu poznate i kao madžarka, ćustendilska šljiva. Otežavajuća okolnost je da se radi o starim zasadima koji su uglavnom napadnuti virusom  šarka  pa je  takve zasade  neophodno iskrčiti i  podići nove proizvodne zasade sa novim sortama iz čačanske selekcije –  kao što su čačanska rodna, čačanska lepotica (sa stručnog stanovišta, shodno kvalitetu zemljišta, tradiciji gajenja, pedološkim karakteristikama zemljišta  u prijepoljskoj opštini najprihvatljivije sorte). 

Foto: PP Media

Potražnja za šljivom u poslednje vreme je u stalnom porastu, a pogotovo je ova voćna vrsta interesantna jer se može koristiti kroz više vidova prerade kao što su: stona upoteba, destilacija alkohola, sušenje i prerada  u džemove, pekmeze, slatko, kandiranje i sl.

 Za  učesnike projekta, članove projektnog tima, predstavnike kompanije ES Komerc i Odeljenja za privredu opštine  Prijepolje biće organizovana studijska poseta Institutu za voćarstvo Čačak čiji je osnivač Vlada Republike Srbije.

Zahvaljujući dugogodišnjem uspešnom radu i ostvarenim rezultatima, Institut predstavlja  vodeću ustanovu u oblasti voćarstva u zemlji i na području Balkana, poznatu i priznatu u Evropi i svetu. Cilj posete je   uspostavljanje kontakta sa predstavnicima Instituta, informisanje o uslugama koje pruža Institut, obilazak rasadnika šljiva i drugog voća. Institut se bavi pružanjem ekspertskih i stručnih usluga projektovanja, podizanja i nege zasada voćaka, različitim vrstama laboratorijskih analiza i savetodavstva u oblasti voćarstva, zaštite bilja, tehnologije biljnih proizvoda i prehrambene biotehnologije. Osim naučnoistraživačkog rada, Institut za voćarstvo bavi se i rasadničkom proizvodnjom – proizvodi standardni i sertifikovani reprodukcioni i sadni materijala za sopstvene potrebe i u  komercijalne svrhe za potrebe drugih rasadnika i voćara.  Studijska poseta Institu za voćarstvo dodatno će edukovati i osnažiti mlade voćare da se stručno i profesionalno bave ovom granom voćarstva.

Ukoliko želite da dobijete dodatne informacije o projektu možete pisati Udružunju Nova vizija na mejl: vizija1@eunet.rs.

PP Media