Zbog korupcije 56 u zatvoru

Pedeset šest ljudi osuđeno je na zatvorske kazne za sedam meseci, koliko se primenjuje novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije. Ovo su prvi podaci o učinku pravosudnih organa i organa gonjenja od primene novih antikorupcijskih mera, koje je iznela ministarka pravde Nela Kuburović na okruglom stolu na tu temu. Takođe, pokrenut je postupak protiv 275 okrivljenih za korupciju, od kojih su 142 osobe osuđene.

Nedovoljni rezultati postignuti su, međutim, kad je u pitanju oduzimanje imovine stečene koruptivnim radnjama, pa se mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Nisam zadovoljna ni brojem predmeta u kojima je oduzeta imovina stečena koruptivnim delima, kao ni količinom oduzete imovine – rekla je ministarka, i istakla da su najčešća dela zbog kojih su okrivljeni procesuirani primanje mita, zloupotreba službenog položaja i pronevera u obavljanju privredne delatnosti.

– Pre 1. marta viša tužilaštva spuštala su predmete sa elementima korupcije na niža, čime je stvorena loša praksa i mnogi slučajevi nisu procesuirani. Danas smo dostigli potpunu specijalizaciju u tužilaštvima i sudovima za borbu protiv korupcije – dodala je Kuburović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici složio se da postoje nedostaci u borbi protiv podmićivanja, a oni se ogledaju u nedovoljnom učinku u oduzimanju imovine stečene korupcijom.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pohvalio je tužioce, sudije i policajce, koji su doprineli da Srbija bude uspešna u borbi protiv ove velike pošasti.

Stefanović je najavio nove obuke organa gonjenja. Do sada je obuke prošlo 300 policajaca, tužilaca i sudija.

MOLBA DA SUDIJE SUDE OŠTRO

VELIKI napor uložen je u izgradnju antikorupcijskog zakonodavnog okvira i Srbija ima „oštre zakone“, primetio je ministar Stefanović. On je, međutim, zamolio sudije da sude „oštro“, kakvi su i zakoni, bez blage kaznene politike.
Izvor: Večernje novosti